Подкупът за шефа на БАБХ бил близо 100 000 лева – ЗАПИС

Актуално Власт Гласове Избори 2021 Новини Разследване

Папка, пълна с около 100 хил. лева вместо с документи, е получил шефът на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов от един от предшествениците си – проф. Пламен Моллов

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните проф. Христо Даскалов получил папка, пълна с около 100 хил. лева вместо с документи, от ректора на УХТ – проф. Пламен Моллов. Това твърди шефът на БАБХ в интервюта пред две от националните телевизии – btv и Nova, които също се включиха в темата.

Припомняме, че скандалът с подкупа избухна миналия месец. Едва в петък и събота станаха ясни повече подробности, след като към медиите бе изпратен аудио запис от анонимна поща. На записа се чуват два мъжки гласа, за които се твърди, че са на проф. Даскалов и проф. Моллов. Никъде не става дума за пари и подкуп, говори се за „документи“. Бившият шеф на БАБХ казва на настоящия, че това е нещо, което са го помолили да каже, но не става ясно кой е молителят.

Фактът, че името на Проф. Пламен Моллов, ректор на УХТ-Пловдив, е замесено в скандала БАБХ – Капитан Андеево не намери място в нито една друга местна медия. До днес с нея се занимаваха само два-три национални сайта.

Кой е Пламен Моллов и какво общо има със „Златната локва“?

Проф. Христо Даскалов разказа, че опитът за подкуп е станал на 19-ти януари т.г. и когато видял парите, отказал да ги вземе, прекратил срещата и уведомил ДАНС. Той потвърди пред bTV автентичността на записа. Обясни, че го е направил лично „от притеснение“. Потвърди също, че гласовете наистина са неговият и на колегата му проф. Пламен Моллов.

„Една папка с тези, ластичетата отсрани, в едно полиетиленово пликче и вътре бяха наредени пари. (…) Може би сумата беше около стотина хиляди. Не съм ги броил…, че много бързо всичко това стана. Не съм участвал в такива неща, не искам и да участвам. Все пак съм човек на достатъчна възраст. Изкарахме до тука по честния начин, сега да станем за смях и за порицание“, коментира шефът на БАБХ.

По думите му, той хванал папката само с малкия си пръст и казал, че не прави такива работи.

Репортер на Под тепето потърси за коментар проф. Пламен Моллов в събота сутринта. По-късно той разпространи писмена позиция, в която окачестви записа с шефа на БАБХ, като „фалшиви новини и манипулации„.

По думите му управляващите се намират в каскада от скандали и затова търсят възможност да бъдат очерняни доказани професионалисти.

„За съжаление, след неуспялата съдебна реформа и опитите от последните седмици за прокарване на „мракобесно“ законодателство сега сме свидетели на подобни методи за очерняне на политически опоненти“, добавя проф. Моллов.

Припомняме, че той бе народен представител от НДСВ в два последователни мандата от 2001 до 2009 г, през май 2022-ра стана ясно, че проф. Моллов се присъединява към новия политически проект на бившия служебен премиер ген. Стефан Янев. Ректорът на УХТ Пламен Моллов сред учредителите на ПП „Български възход. 

 

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.