АктуалноБългарияВластНовини

Колко ще получат пострадалите от потопа в Карловско?

Общественият съвет изработи методика, като квалифицира пострадалите в 5 групи и определи съответно размер на средствата, които ще получат хората от всяка една, в зависимост от степента, в която е засегнат имота им. Това съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев на брифинг.

60 млн. лв. трябват за Карловските села след потопа

Той припомни, че в Община Карлово е създаден Обществен съвет, в който влизат кметовете на пострадалите от наводненията през септември села и жители на засегнатите населени места, за да се постигне прозрачност и справедливост при разпределението на средствата от дарителската сметка.

На последното заседание на Съвета, проведено миналия петък, е участвал и представител на областната администрация. На него е приета методиката за разпределение на парите.

В Първа група попадат хората, чиито жилища са разрушени и/или не подлежат на никакво укрепване – 9 броя. Те ще получат по 16 555 лв. всеки.

Във втора група попадат негодни към момента за обитаване домове, които имат конструктивни  проблеми, но подлежат на ремонт. Това са общо 15 къщи. Техните собственици ще получат по 8000 лева.

Трета група са къщите с наводнени етажи и щети по покъщнината – 24 броя. Средствата, които им е определил Обществения съвет са в размер на по 5660 лева на дом.

В 4-та група са отделени леко наводнените домове с малки щети и за тях е определена сумата от по 3300 лева.

Последната – пета група са къщите с наводнени дворове и разрушени огради, в които водата не е влязла вътре. За сега техните стопани няма да получат средства от благотворителната сметка, тъй като вниманието трябва да бъде насочено към разрушените жилищата.

Парите в размер на 1.5 милиона лева са в дарителската сметка на Община Карлово.

Очаква се по нея да бъдат приведени още около 200 000 – 250 000 лв., които още са при мобилните оператори, съобщи Ангел Стоев.

Той отправи призив към кмета на Карлово за 9-те къщи от първа група да се създаде допълнителен дарителски фонд, които да бъдат насочени за строителни материали целево.  

Той уточни, че следва Общинският съвет на Карлово да гласува методиката, изработена от Обществения, за да я легитимира и пострадалите да могат да получат средствата.

Още по темата четете в:

Стряма е променила трайно коритото си

Областният управител инспектира фургоните в наводнените села

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина