АктуалноБългарияНовини

Стряма е променила трайно коритото си

Дават предписания на кметовете от наводнения Карловски район да предприемат мероприятия за връщането на реката в нормалното ѝ легло

Изграждат система за ранно предупреждение за високи води

Река Стряма е променила коритото си при наводнението през септември в Карловско и е заляла земеделски земи и стопански постройки, като течението продължава в новите граници. Това става ясно от аналитичен доклад на Басейнова дирекция „Източнобеломорски регион“ за състоянието на речните корита в региона, възложен във връзка с бедствието отпреди 2,5 месеца в трите пострадали общини.

В доклада са посочени 3 категории проблемни участъци и, където е необходимо, Междуведомствената комисия ще бъде изпратена спешно да направи оглед. Констатациите в нейния доклад са задължителни за изпълнение. Предстои Междуведомствената комисия да изготви предписания до местните кметове, които трябват да предприемат мерки за връщането на реката в нормалното ѝ легло„, съобщи днес областния управител Ангел Стоев.

Той изнесе данни за напредъка на възстановителните дейности в региона и съобщи, че 60 млн. лв. трябват за Карловските села след потопа.

По време на брифинга стана ясно, че се работи по изграждане на система за ранно предупреждение за високи води в областта.

„Идеята е като има данни за повишение нивото на реката да се пристъпи навреме към евакуация и мероприятия, които да опазят живота и имуществото на хората. За Въча има такава система“ – обясни областният управител. 

Стоев съобщи, че една станция от системата вече има изградена по поречието на река Чая в село Бачково. Поставят се още станции в Асеновград и Наречен, предстои това да се случи Хвойна и след това в Чепеларе.

На нарочна среща между Басейнова дирекция и РИОСВ областният управител е поставил като приоритетна задача работата по съгласувателните процедури за почистване на речните корита.

Дейностите трябва да се извършат сега, а не през пролетта“ категоричен е той.

По думите му, вече са проведени разговори с фирмите, които имат договори за почистване на речните корита.

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина