АктуалноГрадътНовини

Стартират Градската железница на Пловдив 2025 г. – КАРТИ И ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

Първата стъпка е избор на проектанти за участъка от Централна гара до Филипово и на връзката от жп гарата в Крумово с летището

Строителството на градската железница на Пловдив ще стартира до края 2025 г. в участъка от Централна гара до жп гара Филипово. Това стана ясно по време на днешната работна среща за напредъка на проекта, която се проведе под председателството на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев.

На нея взеха участие представители на общините Пловдив, Асеновград, „Марица“, „Родопи“ и Куклен, ръководителя на проекта от страна на НКЖИ инж. Иван Бакалски и представители на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“. 

В момента се изготвя техническата документация и предстои да бъде възложено проектиране.

В първият етап е предвидено изграждането на вътрешния ринг на Градската железница в и около Пловдив, а вторият  – външният ринг, който ще включи и индустриалните зони край областния град.

Строителството на градската железница е включено в обхвата на мегапроекта – „Развитие на железопътен възел Пловдив, Фаза 2“, част в Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. Той  е на обща стойност 198 млн. лв. и се изпълнява от Национална компания „Железопътна инфраструктура“. 

Междугарие Пловдив – Филипово

В рамките на проекта ще бъдат изградени нови железопътни и пътни надлези/подлези, както и нови спирки с пресичане на две нива. Това ще осигури безконфликтното пресичане на бул. „Копривщица“ с три други булеварда – „Пещерско шосе“, „Свобода“ и „Шести септември“.

„Успоредно с повдигането на линията на бул. „Копривщица“ между гара „Филипово“ и Централна жп гара, ще бъдат построени и три спирки от градската железница. Първата ще бъде на Пещерско шосе (срещу магазин Кауфланд), следващата е на бул. „Шести септември“ и третата е на бул. „България“ в района на Окръжна болница“, съобщи Ангел Стоев.

„Подготвя се и документацията за избор на проектант за изпълнение на връзка между жп гара Крумово и Летище „Пловдив“, който е отделен проект и също е включен в Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.“, допълни инж. Бакалски.

Ангел Стоев заяви, че Областна администрация Пловдив ще продължи да координира комуникацията между институциите и местната власт, за да се ускорят процедурите по подготовка и реализация на проекта. През месец май  всяка община ще проведе директни срещи с НКЖИ, за да обсъди конкретни детайли, свързани с осъществяването му.

Местната власт на работната среща беше представена от кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов, кмета на Община Куклен Мария Белчева, от зам.-кмета  на Община Пловдив Тодор Чонов, зам.-кмета на Община Асеновград Стоян Димитров. В работната група се включи и изпълнителният директор на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“ Александър Стайков.

Припомняме ви, по трасето на градската железница на този етап се предвиждат следните спирки:

 1. Жп гара Асеновград;
 2. Маврудово, Крумово (с връзка към летище Пловдив);
 3. Югоизточна индустриална зона Пловдив (в района на бившия завод „Пишещи машини“);
 4. Централна жп гара Пловдив;
 5. Пещерско шосе (срещу на магазин Кауфланд);
 6. бул. „Шести септември“ (кръстовището с бул. „Копривщица“);
 7. Бул. „България“ (Окръжна болница);
 8. жп гара Филипово;
 9. Войводиново (индустриална зона) ;
 10. Скутаре (индустриална зона) ;
 11. Радиново;
 12. Бенковски;
 13. Индустриална зона Пловдив – Север към с. Труд с връзка през ЖП гара Филипово;
 14. Спирка “Тракия“ (бивша жп гара).

Припомняме още, че Разширяването на Околовръстното на Пловдив и градска железница са в Плана за възстановяване и развитие.

Следващата съвместна среща е предвидена за средата на месец юни, уточниха от Областна администрация.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина