АктуалноБългарияГласовеГрадътЖивотНовини

Пловдив праща пожарникари и спасители да помагат в Турция

Модулът за издирване и спасяване на Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението ще тръгне днес след обяд за Република Турция от пловдивския участък на автомагистрала Тракия, съобщиха от Областната дирекция на МВР преди минути.

Припомняме, че 7,8 по Рихтер удари Турциятази нощ, като първоначално бе съобщено за най-малко 160 души загинали и над 1000 ранени. Днес втори силен трус е регистриран в Централна Турция – този път с магнитуд 7.5.

България изпраща помощ на Турция

Екипът включва 58 души спасители и огнеборци и 20 единици специализирана спасителна техника от страната под ръководството на ст. комисар Шотаров.

В момента тече организация за изпращане на помощ и от доброволните формирования. От Аварийно спасяване – Пловдив се готвят да тръгнат за южната ни съседка утре, за да помогнат, според силите си, на бедстващите след земетресението хора там, разбра репортер на Под тепето.

снимка: Тихомира Методиева-Тихич/ наши и турски спасители по време на голямото земетресение в Турция през 2018 г

Обучените ни доброволци – спасители, днес събират екипировката и ппускат неплатен отпуск, за да може да отпътуват утре. От публикация на Лазар Радков в социалната мрежа става ясно, че екипът доброволци има нужда от един пътнически бус и един товарен, на който да натоварят всичката екипировка и техника. Спасителите там ще спят на палатки на нощни температури под нулата на терен.

Ръководителят на формированието Георги Влайков се е чул с негови колеги там и според тяхната информация, по предварителни оценки има между 20 и 30 000 загинали и над 50 000 ранени.

Международният екип от спасители за бързо реагиране при земетресения INSARAG (International Search and Rescue Advisory Group) ще е на място днес късно след обяд.

Една част от българските пожарникари и спасители излитат със Спартан днес.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина