Пловдив е на четвърто място в класацията Най-добра туристическа дестинация в Европа

Актуално Евала Култура Новини
Най-добра туристическа дестинация в Европа

Древният и вечен Град под тепетата се нареди в ТОП 5 в класацията „Най-добра европейска дестинация“ за 2022 г.

След нас са Истанбул и Лондон

Преди час излязоха резултатите от гласуването за „Най-добра европейска дестинация“ за 2022 година в 13-то издание на престижната класация European Best Destinations. Пловдив е на четвърто място.

Древният и вечен Град под тепетата бе единственият български, който участва в надпреварата и в конкуренция с още 19 великолепни градове, сред които Лондон, Рим, Виена, Истанбул, Атина, Прага, Любляна, Люцерн, Грац и други.

Ето как изглежда ТОП 10:

 1. Ljubljana, Slovenia
 2. Marbella, Spain
 3. Amiens, France
 4. Plovdiv, Bulgaria
 5. Leuven, Belgium
 6. Oradea, Romania
 7. London, UK
 8. Nijmegen, Netherlands
 9. Lahti Region – Finland
 10. Istanbul, Turkey.

Градът ни е представен като основен културен център на България, който заслужено спечели титлата Европейска столица на културата 2019. С хилядолетната история, култура и наследство, които са в хармония. Древен и вечен, артистичен и модерен, космополитен и романтичен, този град е толкова завладяващ и пълен с живот.

Пловдив е и най-гласуваната българска дестинация от създаването на това състезание през 2009 г., отбелязват организаторите.

Репортер на Под тепето потърси зам.-кмета по “Култура, археология и туризъм” Пламен Панов, който вече знаеше за новината.

„Изключително съм щастлив! Информационната кампания, която организирахме през последните дни, също доведе до този успех! Благодаря на всеки един, който е гласувал за нашия град и на служителите на отдел Туризъм и Култура!“

Това престижно класиране и участието в надпреварата, дава право на първите пет града да ползват лейбъла “Най-добра европейска дестинация за 2022”, допълни зам.-кметът по култура.

Туристически конкурс от подобен мащаб освен признание за нашия град е и позициониране като туристическа дестинация,  която е в състояние да се съревновава с общопризнати туристически “гиганти”, коментира още Пламен Панов.

Споделете ни във:

8 thoughts on “Пловдив е на четвърто място в класацията Най-добра туристическа дестинация в Европа

 1. „Класация“ щом се прави всяка година значи има надежда и за Вечния Град ROMA, Citta Eterna, да попаднат в TopFive горките . . .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.