„Пловдив 2019“ стартира Академия за културен мениджмънт с 262 хил. евро по програмата Еразъм+

Актуално Градът Живот Култура Новини

Фондация „Пловдив 2019” обяви старта на Академия за културен мениджмънт за надграждане капацитета в областта на културата и след годината, в която града под тепетата бе първата Европейска столица на културата. Проектът CULTART на стойност 262 105 евро фондацията спечели по програма Еразъм+, сектор Младеж – партньорства за сътрудничество, администрирана от Центъра за Развитие на Човешките ресурси – Национална агенция по програма Еразъм+. Целта на Академията е да обучи 50 младежи от България, Италия, Австрия, Гърция и Македония и да ги превърне в бъдещите звезди в сферата на културния мениджмънт.

„Този проект е голям успех за Фондация „Пловдив 2019”. През 2019г. се питахме „А сега накъде?”. Продължихме да програмираме, въведохме антикризисни мерки. Но и продължихме да привличаме средства. Фондацията доказа, че има капацитета за това”, каза зам.-кметът Пламен Панов на първата пресконференция по CULTART в Епископската базилика тази сутрин.

Ръководител на проекта и негов двигател е заместник директорът на „Пловдив 2019” Виктор Янков. За първи път фондацията кандидатства като основен партньор в такъв голям проект. Той бе класиран на трето място, но е с най-голямо финансиране. Партньори в консорциума са организации от 5 държави- Clearly Culture – Виена и екипът от експерти създал магистърската програма по Културен Мениджмънт на Университета във Виена, също Търговско- промишлена камара на град Лече, Италия, „Алианс за иновативни практики“ – България, „Еду-център“ – Скопие, Северна Македония, „Международен център за устойчиво развитие“ – Йоанина, Гърция.

„ Амбицията на CULTART е да направи връзка между образование, култура и професионална реализация в сферата на културата. АМТИИ е асоцииран партньор в проекта. Проектът ще даде шанс на 10 младежи и от петте страни да работят с културни институции във всяка една от държавите в рамките на 24 месеца. Надявам се тези десет човека, които ще бъдат избрани в България, след тези 24 месеца да бъдат разпознати от сектора и да са следващите двигатели в културния мениджмънт”, обясни Виктор Янков.

Проектът представлява практическа образователна програма по управление на културни организации и събития, която ще се проведе в рамките на две години и ще обхване 50 културни мениджъра от България, Австрия, Италия, Гърция и РС Македония. Целта на курсовете, разделени в 10 модула, е младите хора да повишат уменията и шансовете си за професионална реализация в творческия сектор.
Обучителната програма е създадена от преподавателски екип на Университет Виена, като е ползван натрупания опит от образователната програма на фондацията – Форум 2019, благодарение на която за четири години бяха проведени десетки презентации, срещи и обмяна на опит на артисти от страната и чужбина.

Академията стартира началото на 2022 г. и ще покрива целия спектър на творческите индустрии – фестивали, галерии и музеи, театър и танц, дизайн и архитектура, нови занаяти. Младежите ще преминат курсове за културни иновации, бизнес и предприемачество в творческите индустрии, управление и администрация на културни институции. В програмата им са заложени още и базисни дисциплини като маркетинг, медии и комуникация, създаване на бранд, умения за презентации и социално предприемачество.

Всички образователни модули са с практическа насоченост и така работата е фокусирана върху актуални проблеми в културния сектор, и ще включва разработване на бизнес планове, проекти и стратегии за развитие след Ковид -19. Към този сегмент CULTART предвижда и създаването на първата в България стартъп платформа за финансиране на културни проекти и организации, отворен достъп до видео лектории, курсове и упражнения.

„ Проекти като този са единственият вариант за изграждане на капацитет и кадри за това и след 10 години Пловдив да е в основата на културната карта в страната. За „Пловдив 2019” ще е изключително важно участието на целия културен сектор в процеса, за да привлечем 10-те изгряващи звезди в културния мениджмънт. Те ще се избират на принципа на отворените покани. Ние задаваме рамката и за партньорските организации от другите страни. Желаещите могат да кандидатстват със CV, но и ще трябва да решат конкретен културен казус”, допълни Виктор Янков.

„Благодаря на целия екип на Фондацията, тъй като апликацията е много обемна- над 200 страници. Доказахме, че имаме устойчиви партньори. Това е наследството от „Пловдив 2019”- изключително сериозна контактна мрежа, която ще продължи да работи и за напред”, каза изпълнителният директор на Фондацията Кирил Велчев.

Онлайн в пресконференцията се включи и проф. Леони Ходкиевич от Университет Виена.

Споделете ни във:

8 thoughts on “„Пловдив 2019“ стартира Академия за културен мениджмънт с 262 хил. евро по програмата Еразъм+

 1. Е, как (цит.): „…начини да оправдае съществуването си, но не се вижда какво реално допринасят за града…“

  Ти не забеляза ли КОФИТЕ, напълно РЕАЛНИ бяха, вместо трева до античната колонада от стоманобетон

 2. Браво, браво,браво! За труда и признанието! Само така се доказва необходимостта от съществуването на фондацията

  1. Академик Богомил ТРОЗЕВ, отново? Оня, от Борда на . . . другата „Академия“? Генералният Директор на Града и неговите ОПта и ОИта?

   Ура!

 3. Не слушайте празните приказки на душевно болния и много стар архитект, който плюе, та плюе. Но, керванът върви, а кучетата нека лаят. Когато фактите говорят, и лудия архитект ще замълчи. Браво на фондацията, нека има нови постижения за културата на нашия град!

  1. „Академия за Халтурен Манаджмънт“ = е, щом снасят.

   Въздух под налягане, казаха ти го вече (Бла-Бла преди тебе!) за „трудова заетост на мамини синчета“. По точно за . . . заплати на по-първи олихархчета. Неспособни за градивен труд. Говорилня.

   Личностни закачки ad hominem, флиртове между дебили имат място другаде, в Пловдив-он-ЛАЙНа.

   1. „…плюе, та плюе…“ е нездравословна реакция на строга, но справедлива критика. Възражения по същество ако има – „имате думата“, кажете.

    Да замлъкне „глас народен“ в новата журналистика на 21 век, когато читателят е и дописник не е градивно, особено в „академичните“ дебати от пусто в празно наукоподобно голословие на надлъгващи се дървени философи. Самохаресващи се и взаимно хабилитиращи . . .

    Член-кореспонденти на БАНи, БАНки, БАНди да сплашват? Ха!

 4. Дано ги припознаете след 2 години 10те звезди на културния мениджмънт, ако въобше се върнат под тепетата. Фондацията търси начини да оправдае съществуването си, но не се вижда какво реално допринасят за града освен с трудова заетост на мамини синчета.

  1. Правилна преценка, браво! Но внимавай, Агитката „НАСЛЕДСТВО“ Пловдив За ЕДНО, Пловдив’2019, 2020, 2021, 2222, 3333 са отмъстителни, те проследяват по АйПи и не прощават за провалени Далавери (тъй де, „проекти“ по „програми“)

   В тъмното само с вдигната яка, с маска до очите, с черни очила и нахлупена шапка – и само по осовата линия на улицата, избягвай тротоарите! Оглеждай се през рамо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.