АктуалноВластЗелен градНовини

Проектът за екологичен транспорт на Пловдив – реалност след 7-8 години

Първата стъпка е създаването на общинско дружество “Екобус Пловдив”, за да се кандидатства за европейско финансиране през новия програмен период

Целта е с 20 електрически автобуса да се возят приоритетно ученици и студенти по два дълги маршрута през целия град – ВИДЕО

Мечтата за устойчив екологичен масов градски транспорт в Града под тепетата може да стане реалност след 6-7 години. Това стана ясно днес от презентация  на проект за създаване на общинско транспортно дружество. Администрацията направи представянето онлайн, като се аргументира, че причината са противоепидемичните мерки. В брифинга участваха зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов, Мария Бояджийска и Розалина Козлева, представители на консултанската фирма “Реноватика” – изготвила анализа, доклада и предложението за създаване на дружеството,  и служител на ОП “Организация и контрол на транспорта”.

„Проектът е амбициозен, обхваща период от 7-8 години. Ще се изпълнява минимум два мандата и е нужна широка обществена подкрепа. В първия етап се предвижда да бъдат закупени 20 електрически автобуси за две нови линии, чиито маршрути да свързват по-голяма част от училищата и вузовете в Пловдив”, съобщи ресорният заместник-кмет.

Чонов цитира данни от последните изследвания за качеството на атмосферния въздух в града, според които 60% от замърсяването идва от твърдото битово отопление, а 15% – от транспорта.

“Именно това ни мотивира да отговорим комплексно на високите изискване за повишаването на качеството на въздуха. Със създаването на общинско търговско дружество, изграждане на зарядна инфраструктура за него, надграждане на електронно-билетна система и системата за управление на трафика. Надяваме се всичко това да повлияе на подобряването на атмосферния въздух в Пловдив”, заяви Тодор Чонов.

Както той, така и консултантите подчертаха, че без такова дружество Община Пловдив не би могла да кандидатства по европейските програми за закупване на екологичен подвижен състав.

Проектът е на обща прогнозна стойност 21 610 986 млн. лв.

Очаквайте подробности

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина