АктуалноГрадътЕвалаНовини

Първият камион генератори за Украйна тръгва от Пловдив

Защо Манол Пейков измерва вътрешната светлина на човека с мерната единица „един Чиловат

Лидерът на Възраждане се обадил на издателя за кампанията. Вижте какво е казал Костадин Костадинов

През последните дни предколедно редица родни медии въртят новината за събирането от Manol Peykov на половин милион лева в благотворителна кампания за закупуване генератори за ток в бедстващите градове на Украйна. Както Под тепето ви съобщи в началото на месеца Над 100 генератора за Украйна даряват хиляди българи.

Събирането на помощи за пострадалите във войната е ежедневие за издателя от Пловдив още от първия ден на нахлуването на Русия на украинска територия. Манол регулярно се отчита пред аудиторията си във фейсбук за дарените суми.

Към днешна дата той представи още три платени фактури: за 56,405 лева и 76 ст за два големи дизелови генератора (един от 100 кВт и един от 40 кВт, подходящи за болници и училища); за 59,799 лева за общо седем трифазни бензинови генератора от 15 кВт (търсени най-вече от части на териториалната отбрана) и за 5,288 лева и 02 ст за четири генератора от по 3 кВт всеки (подходящи за малки помещения, за зареждане на телефони, компютри, радиостанции, за сгряващи напитки и т.н.).

„Общата преведена днес сума е 121,492 лева и 78 стотинки. Общата преведена сума за генератори до момента е малко над 465,000 лева.

Много хора продължават да даряват – не само пари, но и цели генератори! – за което коленопреклонно им благодаря!“ – написа той.

Инициативата не минава без спънки. „Поради все по-спекулативния пазар (не само е България, в цяла Европа) намирането на генератори на прилични цени е все по-трудно. Но – благодарение най-вече на усилията на моя безценен консултант – е все още възможно„, коментира Пейков.

Казва се Чило и под сериозната му външност се крие необикновено сърдечна и човеколюбива вътрешност. (И не, няма профил във фейсбук – прекалено зает е за това.)

През последните десетина дни той е моят (и вашият!) генераторалисимус.

Той не само че намира генератори „все едно са пуканки“ (както остроумно беше отбелязала една дама в свой коментар под мой пост), ами и успява да договори солидни отстъпки, които (до момента) са ни спестили над 50,000 лева. И които той после пак чинно („чилно“, така да се каже) превръща в нови генератори.

И макар в часовете по физика като дете да съм учил, че мощността се измерва във ватове и киловати, за мен през последните дни и нощи единствената р а з б и р а е м а мерна единица за мощност – онази, с която се измерва вътрешната светлина на човека – е един Чиловат.“

Първият транспорт за Украйна тръгва на 12-и декември, вече подготвяме документите, съобщи още Манол Пейков.

Кампанията за генераторите набира популярност и сред някои родни политици, разбираме от стената на Манол в социалната мрежа.

Лидерът на Възраждане му се обадил и го поздравил за инициативата тази сутрин.

„Тази сутрин ми се обади г-н Костадин Костадинов от партия „Възраждане“, председател на парламентарната комисия за българите, живеещи зад граница.

Беше любезен и делови, поздрави ме за работата, която върша и ме попита дали може да ми изпрати запитването за нужда от генератори на дружество „Кирил и Методий“ от Болград (което самите те са изпратили до държавната ни администрация).

Отвърнах му че да, разбира се – всъщност аз вече ги имам предвид, видял съм писмото (публикувано в медиите) но нямам директен контакт и не зная какви точно са им нуждите. Обеща, че секретарят на комисията ще ми ги изпрати. Добави също, че решението дали да изпратим генератори именно там (или някъде другаде) си е изцяло наше – все пак кампанията е дарителска. И пак ме поздрави за доброто дело.

Нямам представа как похвалата за събирането на пари за генератори за премазаната от руския имперски ботуш Украйна се връзва в личния му ценностен пантеон с настоятелните призиви за напускане на Европейския съюз и за присъединяване на България към евразийската „зона на влияние“. Бях твърде сънен, за да попитам.

Пък и не е разговор за по телефона.“

Продължаваме да търсим както малки (от 2 до 8 кВт), така и големи (от 15 до 100 кВт, че и повече) генератори на справедливи цени.

Дарението е лесно, банков превод на:

Манол Костадинов Пейков

BG39DEMI92405000305527

Търговска банка Д

BIC: DEMIBGSF

Основание – Генератори за Украйна

PayPal: [email protected]

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина