АктуалноГрадътЗдравеИзпод тепетоМненияНовиниПУЛС

Отменят сливането на Първа и Втора градска болници

Д-р: Калинов: Факт е, че през последните години не е направено нищо съществено в здравеопазването. Дори не са преоборудвани сериозно самите лечебни заведения

МБАЛ „Свети Мина“ няма да се слива с болница „Свети Пантелеймон“, а ще се стабилизира финансово. Това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Калин Калинов, директор на Дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив. Предстои да бъде внесено предложение в ОбС, с което да се отмени предходно решение за сливане на двете общински болници.

За мен това решение не е било адаптирано към условията. Дори организационно е много трудно осъществимо, тъй като това са две общински дружества и няма резон да бъдат обединени в едно – едното с дългове, а другото с добри финансови резултати. Смятам, че МБАЛ „Свети Мина“ може да се стабилизира индивидуално. До края на тази година болницата ще покаже много добри резултати. Там тече сериозна реорганизация и още този месец дейността се увеличи. Ще вървим нагоре за повишаване на лимитите от РЗОК за това лечебно заведение. И болницата ще достигне този обем от дейност, който реално може да се извършва там. Това ще стане до 2-3 месеца и ще е основната причина за стабилизиране на лечебното заведение“, коментира още доктор Калинов.

Към момента дълговете на „Свети Мина“ възлизат на 2 милиона и 800 хиля лева.

„Това са цифри, които не са толкова важни, тъй като те са преодолими като дългове. По-важното е каква ще бъде организацията за повишаване на приходната част“, коментира доктор Калинов.

Анализите на двете общински болници вече са приключили. Следващата седмица ще започнат одитите в доболничната помощ, а също и в два от диспансерите. На тази база ще се изготви стратегията за реформиране на общинското здравеопазване.

„Факт е, че през последните години не е направено нищо съществено в здравеопазването. Дори не са преоборудвани сериозно самите лечебни заведения. Няма и единна стратегия за развитие на общинското здравеопазване. Затова се налага да бъде направена такава“, обясни доктор Калин калинов.

Той допълни, че ще бъде направена обща информационна стратегия – със сериозна маркетингова програма и програма за промоция на здравето.

Доктор Калинов подчерта, че работещите в общинското здравеопазване са се справили отлично с предизвикателствата, които бяха породени от коронавируса.

Цялото интервю с доктор Калин Калинов можете да чуете в звуковия файл ТУК.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина