АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораМненияНовини

Оградата на Небет тепе не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата, която се поставя около част от Небет тепе не е съгласувана с Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство. Това означава, че тя не е законна, съобщи Павел Начев, който, заедно с арх. Петкана Бакалова, е поискал информация по ЗДОИ от институциите.

„Заданието не поставя изискване за изграждане на ограда“, пише в съгласуването от Министерство на културата през февруари 2022 година и добавят, че включването ѝ в проектната документация не е допустимо. За охрана на обекта те изискват видеонаблюдение. В същия документ се уточняват и други детайли, свързани с осветление, растителност и указателни табели, но изискванията за оградата към февруари 2022 година са категорични – такава не се допуска.

Надяваме се новата управа на града да се намеси и да замрази изграждането и да започне демонтирането на оградата, която не е съгласувана с Министерство на културата, както е по закон, пише Павел Начев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

14 коментари

 1. Заглавието Ви внушава някакво решение на някой отговорна институция. А дефакто това е тълкувание на адвокат. Който може да тълкува казуси ,но не може да разсъждава. Оградата не е част от проекта ,но не е част и от обекта. Сложена е допълнително за да пази от вандали ,тази част в която е изградена. Камерите да си го закара у тях. Камерите не са ефективни в Пловдив.

 2. Да, де, тъпо е направена тая ограда и на нищо не прилича.

  Обаче по-тънкия момент: Петкана Бакалова, тази видна и дейна гражданка, прави шумни запитвания и подава сигнали за нередности… по които ще трябва да вземе отношение Петър Петров, директорът на НИНКН.

  Бакалова и Петров по документи нямат нищо общо, сигурно даже щяхме и да им повярваме, че не се познават… ако не беше публична тайна, че двамата живеят заедно на съпружески начала и имат деца заедно.

  Та значи сега Бакалова вдига шум до Бога, а пък Петров моментално се задейства и спуква от покъртителни становища и предписания старата Пройкова, която е проектант на обекта… Защо ли? Ами защото Петров и Бакалова съвсем лекичко ги е яд, че не успяха да се намърдат я самата Бакалова, я някое нейно протеже да проектират този обект.

  Махленска кавга по половдивски, каквито си ги знаем 🙂

 3. всички археологически обекти от типа на небет тепе в гърция, турция и италия са заградени с такива огради, източната порта на филипопол, също, но за нея няма „поръчкови“ материали и „съвестни“ граждани. Невежеството в Пловдив няма граници. Разбирачите от археология явно ходят само по гръцките и италиански кръчми, но не и по арх.обекти.

   1. Обектър е преди всичко ТЕПЕ, част от градския пейзаж и винаги е бил и трябва да бъде общодостъпен по всяко едно време, а не заграден като затвор.

 4. Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:–- https://do.my/bmaca

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина