Общината вади на тезгяха архитектурно бижу на арх. Йосиф Шнитер

Актуално Градът Забравеният град Избори 2021 Новини Под ножа
Йосиф Шнитер

Сградата на бул. „Руски”№48 е вкарана за продажба в Годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти

Добър стопанин ли е Община Пловдив? Не, що се отнася до паметници на културата или сгради без защитен статут, но с изключителна историческа и архитектурна стойност. Администрацията системно налага санкции на частни собственици на стари знакови къщи, които не се поддържат и представляват опасност за пешеходците. Но самата тя не полага грижи за собствеността си в такива имоти, при все, че има близо 100 души на щат в общинското предприятие „Жилфонд”, които би следвало да правят точно това.

Вместо да стопанисва подобаващо собствеността си в културни паметници, общината предприема по-лесния ход- да се раздели с нея. Куп такива примери се откриват за пореден път в „Годишната програма за управление и разпореждане с имоти- общинска собственост за 2022г.”. За продан отново се вадят емблематични сгради в самото на сърце на града, като първата сграда на Родопския пансион на ул. „Велико Търново” 7.

????????????????????????????????????

Тази година обаче на тезгяха се слага и една от най-красивите сгради от все още живото наследство на градоустроителя на Пловдив арх. Йосиф Шнитер- превъзходната къща на бул. „Руски”№48. За продажба в годишната програма ще бъдат обявени първия и третия етаж от сградата, в едно с 2/3 от парцела. Или две-трети от целия имот.

„ Община Пловдив управлява имотите ни като харизан автомобил еднодневка – без каквато и да е мисъл и поддръжка, докато се разпадне и стигнем до продажба за скрап”, коментира след заседанията на постоянните комисии към Общински съвет съветничката от Демократична България Веселина Александрова. Цялата група на ДБ ще настоява на следващата сесия имотите, които имат културно-историческа стойност, да отпаднат от програмата, а общината да положи грижи, вместо да иска да се отърве от тях.

„ Едни и същи паметници на културата вече трета година поред се вкарват в програмата за продан, вместо да се стегнат, защото процедурите в НИНКН били трудни и бавни. Значи общината с целия й ресурс не може да изготви проект и затова вече трета година се каним да продадем архитектурно-историческото си наследство, без да си мръднем пръста да го запазим от срутване? След още три години такова бездействие вместо да разполагаме с прекрасна къща, привличаща погледи, като сградата на Шнитер на бул. „Руски”, ще продаваме прекрасен парцел на нейно място”, допълни Веселина Александрова.

Споделете ни във:

8 thoughts on “Общината вади на тезгяха архитектурно бижу на арх. Йосиф Шнитер

  1. Защо Общината бърза да продаде тези уникални къщи точно сега? Защото предстои допълване на списъка със защитени исторически къщи от НИНКН и тези със сигурност ще попаднат в него. Изводът. Общината нехае за опазване на културното наследство на Пловдив и работи в частен, а не в обществен интерес. Дано общински съветници или Областният да спрат този престъпен замисъл.

  2. Изобщо останаха ли някакви сгради със стойност в този град ? Ос.аха го тотално било то поради некомпетентност, било то заради алчност или наречете го както желаете! Три години обикалях да търся такава къща като гламав за да я възстановя в оригинален вид защото работата ми е в центъра но уви, или всичко беше вече спазарено за кооперации или от Общината вдигаха ръце или собствениците до които стигнах искаха по половин милион евро за къща, която ще глътне още толкова!

  3. Подкрепям. В отдел „Култура“ трябва да работят архитекти и инженери и да „подготвят проектите за тези исторически къщи“, каквото и да значи това. А с фестивалите, изложбите, киното, театъра, литературата, музиката, танца, любителското творчество, читалищата ще се занимават колегите им от „Общински имоти“. Може и от „Здравеопазването“. Промяна трябва.

    1. Не си много убедителен и достатъчно културен явно. Виж пълното наименование на отдела – „Култура, археология и културно наследство“. За съжаление последното е тотално неглижирано по ред причини. Липсата на подготвени кадри е една от тях. Така че, прав си. Промяна трябва.

  4. Можем да очакваме новият собственик да добави я мансарда, я стъклена пристройка с асансьор, което много се цени напоследък и минава за загриженост към паметниците на културата. Дано да не съм прав.

  5. Отдел Култура и прехваленият зам.кмет оо културата защи не се размърдат и подготвят проектите за тези исторически къщи? Да не би да им е все едно? Иначе много обичат да се тупат в гърдите. Това са едни послушковци и калинки, които взимат заплати за нишо и обслужват купувачите на евтина общинска собственост. Жалки хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.