АктуалноИзбор на редактораМненияНовиниПод ножаРазследване

Няма строително разрешение за изграждане на водопровод в Бойково

От община Родопи научаваме, че през 2014 година е бил подаден подобен проект в общината, който обаче експертите са върнали заради непълноти във връзка със ЗУТ. В момента в администрацията няма документи, свързани с този проект

Ден преди инспекция на РДНСК на място работниците, прекарвали дублиращия воподровод в последните няколко седмици, са зарили всички изкопи и са изтеглили строителната техника

Кратък, но изключително ясен отговор дадоха от община Родопи по повод изграждането на дублиращ водопровод в село Бойково. От него разбираме, че строителството е нерегламентирано.

Местни хора сигнализираха медии и институции за незаконния, според тях строеж, който се прави с публични средства от ВиК чрез подизпълнител, но е в частен интерес за „една конкретна личност”, както заявяват бойковци. От отговора на община Родопи разбираме, че няма издадено строително разрешение за дейностите там, разорали пътя по ул. „Майчина грижа” и заради който падна дори ограда на една от къщите.

Изкопът за дублиращия водопровод, сниман преди няколко дни

Изкопите водят до каптажа, зареждащ с вода голяма част от селото. Именно там са и притесненията на хората- че дублиращият водопровод ще ги лиши от вода в летните месеци. И то в името на това „някой знатен виладжия да си направи езерце в частния имот, за да гледа патки в двора си”, както твърдят собственици на къщи в китното родопско село.

С отговора си от община Родопи на практика потвърждават твърденията на бойковци, че строителството на дублиращия водопровод е незаконно.  

Пак от община Родопи научаваме, че през 2014 година е бил подаден подобен проект в общината, който обаче експертите са върнали заради непълноти във връзка със ЗУТ. От там не разясняват кой е подал въпросния проект.

„ Към днешна дата в община Родопи няма документи, свързани с този проект. Подадена е официална жалба до всички институции, включително и община Родопи, кметският наместник на село Бойково също е сигнализирал за проблема”, заявяват от община Родопи.

Утре РДНСК отива на инспекция в селото по повод жалбите и сигналите. Интересно е обаче какво ще заварят на място инспекторите от Националния строителен контрол? Отговорът е нищо.

Ден преди инспекцията на РДНСК, изкопите бяха заровени

Днес работниците, прекарвали дублиращия воподровод в последните няколко седмици, са зарили всички изкопи, сякаш са прикрили следите си. Снимки от днес в доказателство на това твърдение бяха пратени на Под тепето. Изтеглена е и цялата строителна техника. Строителите са прокарали около половин километър водопровод, но на практика работата им е свършена до половината.

Това отваря допълнителни въпроси. Защо РДНСК чака досега за въпросната инспекция? И дали изпълнителите на обекта са знаели за нея, за да зарият изкопите си ден преди визитата на инспекторите? Около казуса в Бойково започват да се трупат много въпросителни и неизвестни, а Под тепето ще се опита да намери отговорите.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

  1. Всички знаят за кого се прави това и мълчат. Най-малкия проблем е че и без това разбития път ще се разбие още повече. Основния проблем още на никой не му е дошъл на ум. Този водопровод ще източва каптажа на селото и лятото юли и август когато водата и без това едвам достига до хората ще обрече почиващите на воден режим или суша.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина