АктуалноВластГласовеИзбор на редактораМненияНовиниПод ножаРазследване

Жители на Бойково: За кого се строи незаконен водопровод? (ОБНОВЕНА)

Хора от родопското село Бойково се свързаха с редакцията на Под тепето, за да сигнализират за незаконен, според тях водопровод, „който се строи за една конкретна личност“.

Инвестицията се извършва на ул. „Майчина грижа“, която има изграден водопровод, според живеещите на нея. Те сигнализираха за случващото се още в края на октомври, но до този момент все още нямат отговори на многото въпросителни около въпросния проект. Според тях най-скандалното от всичко, е че инвестицията е на държавното ВиК дружество, което чрез подизпълнител изгражда дублиращ водопровод за един единствен частен парцел с публични средства.

За този специален виладжия в селото ни и за неговия нов парцел на улицата ни се прави нов дублиращ водопровод, дълъг около километър, разказват бойковци. Проблемът е, че той тръгва от същия каптаж, който захранва с вода вече изградения водопровод. Бойковци се притесняват, че ако дублиращата система е за парцел, в който ще има басейн и евентуално вили за настаняване, то при ползването на вода за тези нужди техните имоти ще пресъхнат, тъй като каптажът за вода е един. Те твърдят, че цялото село е в единна водопроводна мрежа, изградена с европейски средства, а въпросният проект „ще я скъса“.

„Тръгнахме да търсим проект, строително разрешение, стойностна сметка. Бойковският кметски немсник ни изпрати при инженер по строителство във В и К – Пловдив. По думите му, там били книжата. Въпросният инженер във водоснабдителното предприятие ни каза, че проектът се работи. Каза ни го от вратата, без да сме му обяснили още за какво точно питаме. Добави, че е имало проблем, но са изпратили друг трактор и водопроводът скоро ще стане, увери господинът,“ това разказа Мария Иванова.

Табели за строителни дейности и линейни графици на място няма. Пътят към десетки вили е изоран, като при изкопните дейности дори е паднала оградата на една от тях.

Самата тя е ВиК инженер с 32 години стаж. След като групата от Бойково изложила темата на посещението си във ВиК през миналата седмица, зам.-началникът в отдел строителство потърсил началника, за да видят хората какви документи има по проекта.

Отговорът бил „изпратихме ги в проектантския отдел“. От там пък казали неофициално, че нищо не могат да им дадат, тъй като всички документи са предадени на изпълнителя.

В края на миналата седмица, след тяхното посещение в дружеството, работата по проекта в Бойково рязко се раздвижила и по сведение на съседи, водопроводът се затрупва.

Същия ден хората подали жалба в Община Родопи да спрат строежа. Към този момент не им е показан нито един документ за проекта, за да се разбере защо се реализира и кой е въпросният специален човек.

„Защо го крият, защо е толкова важен този проект? Защо да не можем да го видим?“, пита Мария Иванова.

„Ние сме на високото и оставаме без вода, когато стане критично положението. Искаме да разберем от проекта кое налага дублирането на този водопровод по ул. „Майчина грижа“, добавя Иванова.

Тя и съмишлениците ѝ в този казус имат подозрения кой е въпросният важен човек, но не споменават имена, докато не се уверят с очите си, стига някой от някоя институция да им предостави някакъв документ. Само подчертават, че насочват подозренията си към човек с власт.

А такива в Бойково не са много.

Кой е въпросният „специален виладжия“, Под тепето ще се опита да разбере.

Ето обаче какво научихме между публикуването на този текст и обновяването му:

ХОРА С ВЛАСТ

Не са много хората с вили в село Бойково, които са се домогвали до власт след промените. Само един от тях обаче е висш властимащ в момента. Висш, защото е кмет на втория по големина град в България- градоначалникът на Пловдив Здравко Димитров. Не е тайна за никого, че Зико има къща в китното родопско селце, която, разбира се, не е на негово име.

Интересното в конкретния казус е, че въпросната вила се намира на около 200 метра от имота, за който се изгражда дублиращ водопровод. Не е тайна също, че Димитров през последните години е придобил още един имот в селото. Дали става въпрос за парцела, за който сигнализират бойковци, предстои да разберем.

Под тепето научи обаче, че още докато е бил областен управител Здравко Димитров се е опитвал да активира проект за водоснабдяване за имот в Бойково през държавната ВиК.

Очаквайте продължение по темата!

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Трябвало е първо да отидат в община „Родопи“, а не във ВиК. Тя е компетентната инстанция в случая, а и щеше да има по-голям ефект, защото не се долюбват с кмета на Пловдив.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина