АктуалноГрадътИзбор на редактораКриминалеНовиниОбщина ПловдивРазследване

Няма платени паркоместа с разширен абонамент в Пловдив

На територията на Община Пловдив в действащата Синя и Зелена зони няма нито едно платено фирмено паркомясто, което да е с разширен режим на ползване. Това заяви пред Под тепето директорът на ОП „Паркиране и репатриране“ Нъшан Деркалестаниан. 38-годишиният Нъшан Деркалестаниан пое ръководството на едно от най-печелившите общински предприятия през февруари тази година.

Кой е Нъшан Деркалестаниан?

Въпреки, че след промяна в правилника, направена по време на предишния Общински съвет на Пловдив, има такава възможност, на практика няма действително паркоместа за служебен абонамент в разширен режим, стана ясно от разговорът на репортера ни с шефа на „Паркиране и репатриране“.

От думите му стана ясно, че едната причина това да е така и фирмите и институциите да злоупотребяват, твърдейки, че си плащат, за да паркират колите си в Синя и Зелена зона и след обхвата на работното време на зоните, е защото възможността съществува „на хартия“, тоест има я в Правилника, но местния парламент е пропуснал да приеме и въведе тарифа за тази услуга.

Втората причина екипът ни отдавна е установил сам, а тя е липсата на специално обозначение по указателните табели на такъв режим на ползване на паркомясто.

Това още веднъж потвърждава съобщеното от медията ни в отговор на множество граждански сигнали, Платените служебни места паркоместа не са за 24/7.

Припомняме, че по нареждане на директора на ОП „Паркиране и репатриране“ Нъшан Деркалестаниан бе разпоредена ревизия на всички платени служебни абонаменти в града. Работата по нея още не е приключила.

Бърза реакция от новия шеф на „Паркиране и репатриране“

„Служители на ОП-то обхождат всички места, които са имали абонамент в миналото, но след това те са били прекратени. Първите резултати са видими. От събраната база данни е видно, че има десетки случаи на злоупотреба. Знаците на служебни паркоместа в Пловдив, които от години са с прекратени договори продължават да стоят, а фирмите ги ползват„, разказа той.

Сред тях са големи фирми, ресторанти и дори банки. Такива случаи има и в суперцентъра на града, дори по успоредната на Главната улица „Отец Паисий“ с известно заведение за хранене. Друг случаи е на клона на банка на ул. „Любен Каравелов”, центъра за гуми на бул. „България” и други.

Свалени знаци по ул. „Отец Паисий“ , след проверките тази седмица

По нормативна уредба, след изтичане на договора, фирмите или сами трябват да премахнат знаците, или информацията за прекратения абонамент да бъде предадена в ОП „Организация и контрол на транспорта“, за да бъдат демонтирани.

Проверките на шефа на ОП-то са показали, че за всички абонаменти за периода 2022-2023 г., които са официално прекратени от комисия не са премахнати.

Те продължават да са си там, а видно и колите на въпросните фирми. Оказва се, че бившето ръководство не е подавало информацията към ОКТ или е задължавало собствениците да ги премахнат”, обясни Деркалестаниан.

Той е предал вече списък с над 10 знака към ОКТ, които стоят и фирми ги ползват, без да имат правото на това.

Заради липсващия контрол, сега Община Пловдив няма как да принуди възползвалите се фирми да си платят със задна период, тъй като договорите им са били прекратени.

Освен това от началото на тази година има 50 абонамента, за които не е са плащани дължимите такси. Става дума за сума от близо 21 500 лева.

От ОП-то напомнят, че при забавено плащане от един месец има правно основание за прекратяване на договора за ползване на паркомястото.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

  1. Освен пред знаците, фалшивите пропуски, хората които плащат на ръка и много други неща. Ама нещо уж изобщо не се забелязват, но постоянно се проверява, ама ефекта е нулев.

  2. Това добре! Ами спирането пред знаците за Синя зона и неплащането!!!! Това кога? Ами паркирането в пешеходната зона на гърба на Сентрал парк до Градската градина???? Това кога? Там най-големите нарушители са А1? КОГА?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина