АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораИзбориКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

Нов опит за предоставяне на 7358 кв. м на Пещерско шосе за паркинг

7358 кв. м. зелена площ на Пещерско шосе да бъдат разиграни на търг за реализиране на паркинг там ще разглежда на утрешната си сесия Общински съвет. За пореден път Здравко Димитров внася предложение в местния парламент за въпросния имот, който е предвиден за разширение на Пещерско шосе- два пъти тази идея на администрацията влезе на пленарна сесия, но не мина.

Сегашното предложение е парцелът да бъде разигран на публичен търг под наем за 10 години, с начална цена за месечна вноска от 2207 лева с ДДС. В мотивите на Здравко Димитров до съветниците се посочва, че в кметството са постъпили две запитвания за имота- от „Булфарма”, която е собственик на Пълмед, и от УМБАЛ „Св. Георги” заради необходимост от места за паркиране в зоната.

Припомняме, че много от общинските съветници са против предоставянето на този имот под наем. Те са категорични, че парцелът може да се превърне в общински паркинг, от който в бюджета да влизат повече финансови постъпления, или пък може да остане зелен пояс между болниците и натоварения откъм трафик булевард.  

„ Пореден опит на кмета Димитров да подари тревната площ от 7 декара покрай бул. „Пещерско шосе“ на приятелите си от Пълмед за частен паркинг. Считаме, че това е подигравка с пловдивчани и силно изразеното обществено мнение против тази „сделка“. Досега предложението да се отдаде под наем за мизерни пари (дефакто да се подари) парцела за частен паркинг не е минавало. Предният път беше едва преди месец и малко. Сега отново влиза. Спряхме вече да броим колко опита вече бяха направени за този конкретен имот. Неведнъж сме правели предположение, че явно всеки път се търгува с гласовете на общинските съветници и че до преди месец явно е нямало сделка”, коментираха от Зелено движение в Пловдив, към което е съветничката от Демократична България Добромира Костова. Съветниците на Демократична България в ОбС винаги са били с ясно изявена позиция „против“ това предложение и това няма да се промени и утре, както разбираме от тях.

„В Зелено движение винаги сме били на мнение, че ако мястото ще се ползва за паркинг, то този паркинг трябва да е общински и със свободен достъп, за да може да се ползва от живущите в квартала. Алтернативно, разбира се, докато не се осъществи разширението на бул. „Пещерско шосе“, което е предназначението на терена, може да продължи да си бъде тревна площ. Съществуващата там зеленина има някаква роля в борбата с праховото замърсяване от трафика по булеварда. А ако бяхме в управлението –щяхме да осъществим разширението на булеварда, само че не за още едно пътно платно за коли, а като трасе за трамвай (без да изчезва тревната площ) + велоалея”, допълват от Зелено движение в Пловдив.

Твърдо срещу намеренията на кметството да даде за частен паркинг имота са и от гражданската инициатива „Пловдив- град за хората“.

“ Интересно ми е каква е мотивацията на кмета Здравко Димитров да вкарва за гласуване едно и също предложение за трети път, като последното решение по казуса е от преди два месеца. Настоятелното предложение на кмета е да се даде на “Пълмед” зелената площ на “Пещерско шосе”, за да си направят паркинг. На двете сесии изразих ясното несъгласие на живеещите в квартала срещу това предложение. Междувременно, вместо на терена на “Пълмед” да си изградят паркинг, те строят още две нови сгради!!! И питам! Защо кметът има такъв интерес да даде публичната общинска собственост на частна болница? Защо Общината позволява строителството на още сгради без да е осигурено място за паркиране и озеленяване?“, коментира казуса във Фейсбук Тони Стойчева от гражданската инициатива.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина