АктуалноБългарияЗдравеНовиниПод лупаПУЛС

НОЩ решава идната седмица – удължаване или облекчаване на мерките

Кунчев: Тенденцията се пречупи, но е рано да се каже, че е окончателно

Следващата седмица ще бъде решено дали да се удължат ограничителните противоепидемични мерки и след 31-ви януари, или по-рано да бъдат облекчени. Това каза пред бнр главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, член на Националния оперативен щаб. Той уточни, че това ще стане на базата на данни от изминалата пълна работна седмица, в която и децата се върнаха в детските градини и учениците от 1-ви до 4-ти клас – в училище.

Основната цел е да се търси балансът между това да се намали рискът и да не се прекратяват всички социални дейности, „което води до тежки последици“:

„Тенденцията се пречупи, но е рано да се каже, че е окончателно. Очевидно е, че успяхме да намалим броя на новозаразените, така и на хората, нуждаещи се от медицинска помощ, а и на тези, които го карат най-тежко и попадат в интензивни отделения“.

До 10 дни и ваксината на „АстраЗенека“ се очаква да получи разрешение за употреба в страните от ЕС, съобщи инспекторът.

Доц. Кунчев отново обясни, че преболедувалите хора могат да бъдат имунизирани, без това да е риск за тях, но не е необходимо да се прави на етап, в който ваксините не са достатъчни за масово имунизиране. Той препоръча хората с изградени антитела от срещата им с коронавируса да следят нивата им и да се ваксинират, когато титърът на антителата се понижи.

Той съобщи, че до момента информацията за профила на ваксината на „Пфайзер“, която вече е поставена на 14 хиляди души, е много добра, има само 5 регистрирани случая с нежелани реакции, но те са в рамките на очакваните – болка в областта на убождането при ваксинирането и леко схващане на ръката, но отшумяват в рамките на часове или на 1-2 дни.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина