Николай Пловдивски привидя платени ругатели на православието (ГАЛЕРИЯ)

Актуално Новини Под ножа

Има хора, които ще пречат да се строи храм и ще ругаят православната църква с надеждата да изкарат някой допълнителен лев от спонсорите си, заяви митрополитът в гневното си слово на Джамбаз тепе днес

Гневен. Такъв бе в словото си днес Николай Пловдивски, при полагането на основния камък в градежа на бъдещия параклис на Джамбаз тепе.

Митрополитът, явно изнервен от обжалването на заповедта за предварително изпълнение на ПУП-а за Трихълмието, решението на съда за отмяната му, разследването на Под тепето и провокираните от него журналистически въпроси, остро нападна всички онези, които си позволяват да критикуват делата му.

Защото пречели да се изгради храм на Трихълмието.

И ругаели православната вяра.

Правели го, по думите му, за пари. Николай Пловдивски знаел това.

„Има хора, които ще пречат да се строи храм и ще ругаят православната църква с надеждата да изкарат някой допълнителен лев от спонсорите си”, заяви главата на най-голямата епархия, преди да вгради първия камък на бъдещия параклис на върха на тепето. Направи го върху прясно излетите бетонни основи, за които очевидно не е имал нужда от строително разрешение.

Говори за спонсори на тези, „платените”, благодарейки след това на Георги Гергов. И на властта, която венцеслави системно.

Ето част от гневното слово на митрополита:

Някой попита тези дни: „Има ли нужда Пловдив от още един храм? Ама защо сега трябва да се строи тази църква, не са ли ни достатъчно тези, които имаме? Защо властта помага да се строи църква? Кому е нужна тя?”

По време на робството, когато са изградени всички храмове в Стария град на Пловдив, градът е бил десет пъти по-малък от сега. Защо, според вас, в онази епоха и в онзи десет пъти по-малък град хора като Вълко Чалъков, Салчо Чомаков, Константин Моравенов, Захари Зограф, Станислав Доспевски и другите ктитори, строители и зографи са вдигали неуморно църква след църква? Защо нашите предшественици са издигали сгради, внушителни като тази зад нас? Защото са знаели, че това са знаци на вярата! Защото те, градейки, са изграждали духа на бъдещата нация, който в основата си е християнски и православен! Нашите предшественици не просто не са се отказвали от вярата си, а напротив, издигали са я като знаме. И са били уважавани за това, включително от друговерската власт. Чувате ли, друговерската власт не е пречила да се строят православни храмове в Пловдив! Днес българи питат българската власт защо тя помага на църквата. Може би искат българската власт да пречи на българската църква? Или искат българската власт да се страхува да помага на църквата си? Това доживяхме! Българи да критикуват българи, че помагат на българската православна църква!

Нашите предшественици едва ли са можели да си представят и за миг, че в техния Пловдив ще има хора, които ще пречат да се строи храм и ще ругаят православната църква с надеждата да изкарат някой допълнителен лев от спонсорите си. Впрочем, аз не вярвам, че спонсорите им изискват това от тях, по-скоро нашите си въобразяват, че като поругават вярата на дедите си, ще им се харесат. Ако тези, които искат да пречат да се построи църква, правеха това по свое вътрешно убеждение, защото искрено мразят православието и ненавиждат църквата и го правеха безвъзмездно, то те щяха да заслужат поне нашето внимание. Но, понеже знам, че го правят за пари, не заслужават нищо повече от нашето презрение.

На този градеж, братя и сестри, ще се пречи. Вече се пречи. Не от държавата и не от Общината – те помагат. А от лица, които преследват една точно определена цел. Такива лица ще вкарат държавата и Общината във всички възможни съдебни процедури, за да ги плашат. За да ги блокират. Тяхната цел е да се пречи на църквата, всячески и с всички средства! Искам отсега да е ясно, че Божието ще бъде отдадено Богу. Ние ще построим храма на Светите Архангели, защото това е кауза, която е по-голяма от нас. Ще възстановим древната църква на Светите Михаил и Гавриил, на най-личното място в града. Да, това е знак!

Това е знак, че Пловдив е бил, е и ще бъде православна твърдина, до края на времената. И няма сила, която да ни попречи да поставим този знак. Нека това се знае от всички светски власти, настоящи и бъдещи, както и от нашите критици и техните спонсори. Ние ще строим живи храмове, на живия Бог! Искаме критиците ни да ни покажат те какво могат да построят? Какво могат да разрушат – знаем. Разрушиха морала на народа ни и нашата държава. Продадоха всичко, което можеше да се продаде! Но, Църквата, слава Богу, няма да могат да разрушат. Тя не е от този свят и затова ще пребъде и ще е спасителният кораб за българите.

Похвалвам още веднъж г-н Георги Гергов за това, че сам и по своя воля отдава Божието Богу. Благодаря на г-н кмета Здравко Димитров, който даде обет, че лично ще изнесе до горе основния камък и удържа на думата си. Благодаря на министъра на културата г-н Боил Банов, освен за разрешението тук да има храм, но и за всички други негови заслуги за православната църква в България, заради които го благославяме. Тези хора, всички вие, които сте тук и другите стотици, които ще дойдат, за да помагат на строежа, са застанали от дясната страна. Тези които ще пречат – да идват, да застават от лявата страна и да си казват имената. Ако не ги е срам. Колкото до въпроса: кому е нужна тази църква, ще отговорим – нужна е на всички нас, както са ни нужни всички църкви, които сме построили и които ще построим.

Споделете ни във:

27 коментара за “Николай Пловдивски привидя платени ругатели на православието (ГАЛЕРИЯ)

 1. Иво Дернев е един продажен безродник! Той не само мрази България и православната вяра, но с действията си провокира омраза към Америка, Сорос и антисемитизъм у българите.
  Иво Дернев е вреден и опасен за България!

  1. Да се беше поограмотил преди да пишкаш, “колега” Дйордй, а? А?

   Май се опитваш (НА ЛАТИНИЦА???) да се именуваш ДЖОРДЖ?

   Гого, какиното, таа думичка се спелва / пърдом изписва GEORGE, и саотвеЦтва на БГстанското ГЕОРГИ. Много е просто. А за Дернев се произнасяй след като докопаш прогимназиЯлна диплома.

   (ама ти да не си оная, дежурната ПОПАДИЯ дето все щяла да изтрезнее, но…)

  1. В какво “вярва” тоя АЯТОЛЛАХ само он си знае, ама ние простите хорица от народонаселението просто го гледаме НЕ КАКВО КАЗВА„ А КАКВО ПРАВИ.

   Става ни ясно, че той си има свои кариеристични цели, амбиции и …вярвания.

   НеХРИСТИЯНСКИ.

 2. Фактите какви са :
  -Гергов подарява нещо, което не е морално негово , а на пловдивчани- имот от тези, които общината апортира покрай сделката с Панаира при д-р Чомаков. Законно измамени;
  – Кметът , подписва нещо, което не е негова работа, право и задължение, в противоречие на Закона. Това е работа на Главен Архитект, който знаем кой е;
  -Николай Пловдивски ги благославя за стореното и освещава нещо, което дали е вече свято ?
  Няма общо , внушението за спонсорите на сайта. Не съм фен на владеещите Губернията ни днес, чрез подобни НПО и Козяк и Агентите им.

  1. Слава Богу, че Гергов е “заграбил” този имот, та да го дари на Църквата за вечни времена, защото сега щеше да го е купил някой евреин или турчин, за което може би съжалява “Америк за България”!

    1. Ако тръгне на …собствен ход (доколкото и докогато може, преди Възмездие да го СПОЛЕТИ ОТГОРЕ…) аз ще побързам към другиО тротоар – да не би да ме оскверни както Света Марина това Изчадие!

 3. Америка за България финансира “Отец Паисий 36” всъщност този сайт, това се вижда от рекламата по -долу. Затова всички публикации са против българщината, и църкват. Америка за България направи голямата базилика синагога, та целия културен свят да се смее на българите в какво са превърнали древната християнска базилика. Но има и Будни българи християни, които си пазят вярата и храмовете. Не се продават!

  1. Нали си има попът негова си ТЕЛЕВИЗИЯ – включвай си я, гледкай си я на воля.

   В ДЪРЖАВНАТА телевизия слава Богу има един Горан Благоев, който схваща разликата между ЦЪРКВА и ДЪРЖАВА.

   Нали поповете сте на държавна заплата вече – недейте да се гаврите с Конституцията!

  1. Много са ти ясни ГНЕВНИТЕ Зевсове и Тангри, та сплашването ме лиши от сън

 4. Не са против вярата си, защото Църквата са те, вярващите. А не фарисеите. Много от тях
  припознават, точно главния такъв, на Момона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.