Николай Пловдивски привидя платени ругатели на православието (ГАЛЕРИЯ)

Актуално Новини Под ножа

Има хора, които ще пречат да се строи храм и ще ругаят православната църква с надеждата да изкарат някой допълнителен лев от спонсорите си, заяви митрополитът в гневното си слово на Джамбаз тепе днес

Гневен. Такъв бе в словото си днес Николай Пловдивски, при полагането на основния камък в градежа на бъдещия параклис на Джамбаз тепе.

Митрополитът, явно изнервен от обжалването на заповедта за предварително изпълнение на ПУП-а за Трихълмието, решението на съда за отмяната му, разследването на Под тепето и провокираните от него журналистически въпроси, остро нападна всички онези, които си позволяват да критикуват делата му.

Защото пречели да се изгради храм на Трихълмието.

И ругаели православната вяра.

Правели го, по думите му, за пари. Николай Пловдивски знаел това.

„Има хора, които ще пречат да се строи храм и ще ругаят православната църква с надеждата да изкарат някой допълнителен лев от спонсорите си”, заяви главата на най-голямата епархия, преди да вгради първия камък на бъдещия параклис на върха на тепето. Направи го върху прясно излетите бетонни основи, за които очевидно не е имал нужда от строително разрешение.

Говори за спонсори на тези, „платените”, благодарейки след това на Георги Гергов. И на властта, която венцеслави системно.

Ето част от гневното слово на митрополита:

Някой попита тези дни: „Има ли нужда Пловдив от още един храм? Ама защо сега трябва да се строи тази църква, не са ли ни достатъчно тези, които имаме? Защо властта помага да се строи църква? Кому е нужна тя?”

По време на робството, когато са изградени всички храмове в Стария град на Пловдив, градът е бил десет пъти по-малък от сега. Защо, според вас, в онази епоха и в онзи десет пъти по-малък град хора като Вълко Чалъков, Салчо Чомаков, Константин Моравенов, Захари Зограф, Станислав Доспевски и другите ктитори, строители и зографи са вдигали неуморно църква след църква? Защо нашите предшественици са издигали сгради, внушителни като тази зад нас? Защото са знаели, че това са знаци на вярата! Защото те, градейки, са изграждали духа на бъдещата нация, който в основата си е християнски и православен! Нашите предшественици не просто не са се отказвали от вярата си, а напротив, издигали са я като знаме. И са били уважавани за това, включително от друговерската власт. Чувате ли, друговерската власт не е пречила да се строят православни храмове в Пловдив! Днес българи питат българската власт защо тя помага на църквата. Може би искат българската власт да пречи на българската църква? Или искат българската власт да се страхува да помага на църквата си? Това доживяхме! Българи да критикуват българи, че помагат на българската православна църква!

Нашите предшественици едва ли са можели да си представят и за миг, че в техния Пловдив ще има хора, които ще пречат да се строи храм и ще ругаят православната църква с надеждата да изкарат някой допълнителен лев от спонсорите си. Впрочем, аз не вярвам, че спонсорите им изискват това от тях, по-скоро нашите си въобразяват, че като поругават вярата на дедите си, ще им се харесат. Ако тези, които искат да пречат да се построи църква, правеха това по свое вътрешно убеждение, защото искрено мразят православието и ненавиждат църквата и го правеха безвъзмездно, то те щяха да заслужат поне нашето внимание. Но, понеже знам, че го правят за пари, не заслужават нищо повече от нашето презрение.

На този градеж, братя и сестри, ще се пречи. Вече се пречи. Не от държавата и не от Общината – те помагат. А от лица, които преследват една точно определена цел. Такива лица ще вкарат държавата и Общината във всички възможни съдебни процедури, за да ги плашат. За да ги блокират. Тяхната цел е да се пречи на църквата, всячески и с всички средства! Искам отсега да е ясно, че Божието ще бъде отдадено Богу. Ние ще построим храма на Светите Архангели, защото това е кауза, която е по-голяма от нас. Ще възстановим древната църква на Светите Михаил и Гавриил, на най-личното място в града. Да, това е знак!

Това е знак, че Пловдив е бил, е и ще бъде православна твърдина, до края на времената. И няма сила, която да ни попречи да поставим този знак. Нека това се знае от всички светски власти, настоящи и бъдещи, както и от нашите критици и техните спонсори. Ние ще строим живи храмове, на живия Бог! Искаме критиците ни да ни покажат те какво могат да построят? Какво могат да разрушат – знаем. Разрушиха морала на народа ни и нашата държава. Продадоха всичко, което можеше да се продаде! Но, Църквата, слава Богу, няма да могат да разрушат. Тя не е от този свят и затова ще пребъде и ще е спасителният кораб за българите.

Похвалвам още веднъж г-н Георги Гергов за това, че сам и по своя воля отдава Божието Богу. Благодаря на г-н кмета Здравко Димитров, който даде обет, че лично ще изнесе до горе основния камък и удържа на думата си. Благодаря на министъра на културата г-н Боил Банов, освен за разрешението тук да има храм, но и за всички други негови заслуги за православната църква в България, заради които го благославяме. Тези хора, всички вие, които сте тук и другите стотици, които ще дойдат, за да помагат на строежа, са застанали от дясната страна. Тези които ще пречат – да идват, да застават от лявата страна и да си казват имената. Ако не ги е срам. Колкото до въпроса: кому е нужна тази църква, ще отговорим – нужна е на всички нас, както са ни нужни всички църкви, които сме построили и които ще построим.

Споделете ни във:

27 коментара за “Николай Пловдивски привидя платени ругатели на православието (ГАЛЕРИЯ)

  1. НИКАКЪВ КЛИТОР НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ГЕРГОВ (БКП) НИТО СПОРЕД ДУХОВНИТЕ, НИТО СПОРЕД СВЕТСКИТЕ ЗАКОНИ, ПОНЕЖЕ ВСИЧКО, КОЕТО “ПРИТЕЖАВА” Е КРАДЕНО.
   ЧУЖДО.
   МУТРА.

 1. самото подозрение, че НЕ СЪЩЕСТВУВАТ ИСКРЕНИ УБЕЖДЕНИЯ, СТАНОВИЩА И КРИТИКИ БЕЗ ТЛЪСТО ФАРИСЕЙСКО ЗАПЛАЩАНЕ (30 копейки?) РАЗОБЛИЧАВА “ДУШЕВНАТА ДОЛНОСТ на налудния с диагнози АЯТОЛЛАХ със злия поглед, с ролекс, лимузини, Нотариални Магии, архонтеси и БИЯЧИ.

  Изчадието на потомствената комунистическа Номенклатура Никола-Герголюб БАРЕТОВ (монашеско име няма понеже манастир хич даже не е помирисвал парашутиран от БКП от Долно Лозен да коли / беси в Румелията по липса на истински нашенски духовници … кара с даденото му по рождение именце от Тате-БАРЕТА!) е дотолкова скверен, че оскверни изконното византийско МАЙЧИНО Вселенско ПРАВОславие до слугинаж под ДЪЩЕРНАТА българо-съвеЦка Гундяева *р*вославна СЕКТА!

  До-ще ВИДОВДЕН за лъжепророците и техните ПОСЛУШНИЦИ менте, “попе”!

  МУТРИТЕ / МУТРОПОЛИТИТЕ = ВЪН!

 2. Дернев, Дернев, като триеш коментари трий и горе брой коментари, щото в момента има 1 коментар, а горе пише, че са били 15. Ти си по-зле и от Пловдив 24, купен от Герб.

  1. Не схваща значението на големия БУТОН който показва останалите коментари щом кликнеш.
   Сульо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.