Най-красивите фонтани под тепетата

Актуално Градът Живот Новини
Веселина Михайловска
Latest posts by Веселина Михайловска (see all)
Имаме няколко истински произведения на изкуството, които правят града ни още по-красив и внасят музика и цветове в кадрите и клиповете ни
Източник: Lost in Plovdiv

Е, Пловдив не е точно Рим, въпреки че още преди години забелязахме някои прилики. Тук никой не се реди от 5 часа сутринта на опашка, за да заснеме фонтаните без тълпи около себе си, но и ние имаме няколко истински произведения на изкуството, които правят града ни още по-красив и внасят музика и цветове в кадрите и клиповете ни.

Пеещите фонтани

Някои дори ги сравняват с тези в Дубай, но тъй като нямаме лични впечатления, ще се въздържим от такива характеристики.  В началото при създаването на Цар-Симеоновата градина покрай Първото българско изложение в езерото имало само един голям водоскок, който изхвърлял водата на 20 метра височина. За първи път водната струя стигнала „чак до облаците” на 16 април 1892 г.

През 1974 г. било взето решението езерото да се превърне в сцена за музика и багри, а пловдивчани от участници в събитията да се превърнат в обикновени зрители. Създателите на „Пеещите фонтани” с гордост заявявили, че това е първият в България фонтан с музика и цветни светлини. Имало и още един повод за гордост – фонтанът бил доставен от Швейцария. В името на това техническо чудо се променила визията на езерото, каквато ни е позната и до днес, макар и с някои подобрения. Първите и единствени от този род фонтани в България са пуснати за първи път през 80-те години на миналия век. След това замлъкват през 90-те до момента, в който са напълно обновени по европейска програма.

Кои са другите фонтани четете в Lost in Plovdiv

Споделете ни във:

2 коментара за “Най-красивите фонтани под тепетата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.