АктуалноГласовеГрадътЗелен градИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

На Анести Тимчев законът му е крив за състоянието на Марица

Зам.-кметът по екология Анести Тимчев обвини всичко и всички, но не и чиновниците в екипа си за безсилието на Община Пловдив да почисти река Марица. В 40-минутна пледоария пред журналисти вицето на Здравко Димитров посочи с пръст политически сили, Агенцията по обществени поръчки, самия ЗОП и дори ВАС като отговорни за това, че цели 4 години администрацията не успя да се справи с подобряването на състоянието на коритото в рамките на града. Нещо, за което кметството носи отговорност. Стигна се до там, че Тимчев поиска да променя закони- пълен абсурд, още повече в самия край на този исторически мандат.

Тъй като Марица започна да става тема в предизборното говорене покрай потопа на Южното Черноморие, Анести Тимчев реши превантивно да защити себе си и общината, като се оправда с всички останали. Но забрави, че журналистите са подготвени по темата с почистването на реката явно по-добре от него и с днешната нарочна пресконференция си направи ритуално сепуко. На финал, след куп обвинения към политически играчи и недъзи в ЗОП той призна за допуснати грешки при подготвянето за последната процедура за обществена поръчка за Марица, за която има решение на ВАС.

Преди моноспектакъла на Тимчев срещата с медиите откри Здравко Димитров. „Бяхме отделили пари за почистването на реката, но 2 политически партии го спряха. Даже се обадиха на Родопски, че ще го вкарат в затвора“, коментира провалената обществена поръчка с директно възлагане на стойност 5 милиона с ДДС, спряна от общината през 2021г. заради оспорване на процедурата от АОП. Агенцията излезе със становище, че за да използва тази процедура кметът не трябва да е бездействал, а той е бездействал и затова мотивът „неотложност“ е недоказан и оттам е спорно прилагането на директното възлагане. След тази „греда“ общината отново се опита да възложи директно почистването на коритото, но срещу 1,5 милиона лева, като преди това обяви „частично бедствено положение“ от риск за трансгранична екологична катастрофа. Заради това от Демократична България дори поискаха оставката на кмета Димитров. Тогава съветниците от ДБ предупредиха, че има опасност и тази процедура да бъде оспорена от АОП. Така и стана- от Агенцията прекратиха поръчката в края на октомври миналата година. Мотивът на АОП бе, че изборът на процедура договаряне без предварително обявление възпрепятства реалната конкуренция и че при липсата на база за сравнение не може да бъде избрано икономически най-изгодното предложение.

Така общината направи нов опит, като през ноември миналата година направи най-накрая открита процедура по ЗОП, а не премина към пряко договаряне, тъй като то не минаваше пред АОП. И този път крушението за администрацията бе пълно. На новата процедура се явиха с оферти три дружества. Две от тях обжалваха крайното решение на комисията в общината пред КЗК, а после и пред ВАС, а Комисията и съдът категорично постановиха процедурата да започне отначало заради допуснати съществени грешки. С решение на 15 август Община Пловдив отново фирма „Ростер” за почистването, въпреки решението на ВАС и КЗК от юли тази година. То отново се обжалва от други кандидати в процедурата.

На фона на всичко описано по-горе днес Анести Тимчев обяви, че закона чу е крив. Че само му криви други политици, КЗК и ВАС. Стигна до там, че да иска прекрояване на ЗОП.

„Почистването не бе осъществено досега по политически причини и заради несъвършенствата в Закона за обществените поръчки. Нямаме отношения към нито една фирма, не толерираме нито една фирма. Искаме почистена река Марица“, заяви Анести Тимчев днес. И се прехвърли проблема към държавата като отбеляза, че „почистването на реките е проблем на общодържавно мислене“.

„Искаме промяна в условията за обществените поръчки за дейности“, каза най-сериозно Тимчев. Настоя да има възможности за пряко договаряне за дейности, които са наложителни заради възможност от щети. Като опасност от трансгранична екологична катастрофа например.

Всъщност трансграничната катастрофа в сферата на екология в Пловдив ни споходи педи 4 години, с влизането на Тимчев като ръководител на този ресор.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

6 коментари

 1. Защо са им обществени поръчки, като имат общински предприятия??? Толкова ли е сложно да разпоредят ОП“ Градини и паркове“ да разчистят тия прословути 5км. река? Коритото е джунгла. Острова е в окаяно състояние, парапета е като след бомбена атака. За северната страна пък да не говорим – пълна трагедия и абсолютно никаква поддръжка.
  3 багера, 5 камиона и 20 работника ли няма в тая община? А, да режат здрави дървета и да унищожават паркове и улици в града могат.

  1. СТОТИЦИ ЗАПЛАТАДЖИИ, а не 20 има в тоа СелСъвет, г-не Стоянов, ала те там не са сложени за да „работят“, а за да ГЛАСУВАТ ПРАВИЛНО!

   И все по-правилно!

   (Критични реплики срещу заможното анести довеждат до изкъртени предни зъби – оглеждай се като се прибираш вечер по осовата линия на сокака!)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина