ГрадътИзпод тепетоНовини

ДБ Пловдив: Продължава бездействието за почистването на Марица

Какво се случва с почистването на река Марица в Пловдив ще питат отново групата съветници на сесията на ОбС в четвъртък 

Продължава престъпното бездействие на община Пловдив по отношение на почистването на коритото на река Марица, казват от ДБ Пловдив. След повече от две години задаване на въпроси, отговори от Община Пловдив – отговорна за състоянието на коритото на реката в рамките на града, няма. По последните данни на Областна управа, обраслото с гъста растителност дъно на Марица в града, е едно от трите опасни места в областта при евентуално ново голямо водно бедствие. 

Ще бъде ли почистено коритото на река Марица в мандата на кмета Здравко Димитров ще питат отново от ДБ Пловдив на сесията на ОбС в четвъртък. Въпросът е още по-актуален на фона на водното бедствие в други части на страната, където възстановяването на щетите ще продължи най-вероятно, по примера на Карловския регион, с години. 

След намесата на ДБ Пловдив преди повече от две години, Община Пловдив беше принудена да се откаже от опитите си да заобиколи закона и да възложи последователно, чрез директно възлагане, почистването на една и съща фирма. 

След обещанията, че ще бъде подготвена и проведена открита процедура по ЗОП, с която най-накрая да се почисти коритото на реката, чието състояние драстично се влошава в последните години, това беше направено през миналия ноември, но оттогава средствата, отпуснати от предишното служебно правителство в размер на 1,5 милиона лева, са неусвоени. 

От ДБ Пловдив продължаваме да настояваме, че липсата на реални действия от страна на кмета Здравко Димитров и екипа му граничи с престъпно бездействие, заради реалната заплаха от заливане на града при голямо количество вода. 

Затова внасяме питане със следните въпроси: 

1. Кога ще започне да се изпълнява обявената от Община Пловдив обществена поръчка за почистването на река Марица и какви са причините това досега да не е факт? 

2. Предвиденият за почистване в поръчката участък от 4333 метра от реката гарантира ли, че с неговото почистване опасността от наводнения ще бъде елиминирана? 

3. Какво се случва с отпуснатите от предишното служебно правителство средства за обезпечаване на обществената поръчка? 

4. На какъв етап е обследването на проводимостта на реката и изготвяне на цялостен проект за почистването на бреговете и речното коритото на Марица в регулацията на Пловдив?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина