АктуалноГрадътЗелен градИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

Общината се опитва да заобиколи решение на съда за почистването на Марица

„Трансгранична екологична катастрофа“. Това предрекоха кметът Здравко Димитров и екипът му преди точно две години по повод притеснителното състояние на Марица в границите на Пловдив и крещящата нужда от почистването на коритото на реката.

Апокалиптичното изказване на градската управа накара мнозина да повярват, че общината вероятно е маркирала проблема като приоритетен и работи за неговото решаване. Да, но не би. Администрацията не просто не работи проактивно в справянето с този казус, а го затлачва все повече, при това в края на този мандат, за да може сигурно следващите управляващи да „операт пешкира“ при една „трансгранична екологична катастрофа“. Или да се усвоят от правилните хора поредните публични средства?

Няма как да не се родят точно тези съмнения на фона на онова, което прави екипът на Зико с поръчката за почистването на реката, заради която вече има съдебно решение след жалба на компания, участвала в процедурата- „БКС – Озеленяване”. Дружеството отново е било отстранено с решение на 15 август, за да избере Община Пловдив пак фирма „Ростер” за почистването, въпреки решението на ВАС и КЗК от юли тази година.  

Възложителят, в лицето на Анести Тимчев, явно не желае да се съобрази с предното съдебно решение и ще вкара процедурата в нова въртележка пред КЗК, от която общината няма да може да излезе в следващите поне 5 месеца- „БКС .- Озеленяване“ отново ще обжалва избора на „Ростер“.

“ Почистването на растителността от коритото на река Марица в рамките на Пловдив поставя отново въпроса за отношението на властимащите в България към закона и правосъдната система. Против всички норми постановени от Закона за обществените поръчки в България Комисията по ЗОП към община Пловдив обявява за победител фирмата дала най-висока цена, при определящ критерий „цена”, заложен в критериите за участие от същата тази комисия. Сам по себе си критерият „цена” е лишен от всяка субективност и гарантира пълна прозрачност и равнопоставеност при избора. Две от загубилите фирми законно обжалват и след последвалите дела пред КЗК и ВАС, ВАС постановява процедурата по оценка на представените предложения да започне отначало. Комисията за обществени поръчки към община Пловдив обаче не е готова да се съобрази с решението на ВАС и търси вратичка в ЗОП, за да го заобиколи по всички възможни начини за да възложи поръчката на избраната вече фирма „Ростер”“, коментира Наталия Русева, управител на „БКС .- Озеленяване“ .  

Тя припомня, че в свое интервю пред пред БНР Пловдив заместник кметът на общината с ресор „Екология” Анести Тимчев, открито заявява, че са предпочели фирмата с най-висока цена, защото знаели какви  са нейните капацитет и възможности, докато останалите фирми не разполагат с такива. 

„След като тази информация е достатъчна на Комисията по ЗОП в Пловдив да определи изпълнител на посочените дейности, тогава какъв е смисъла от цялата процедура по обявяване на обществена поръчка и задаване на критерии за участие? Освен пристрастие към фирма „Ростер”, избрана за победител в явно нарушение на закона, г-н Тимчев заявява и своето несъгласие с провежданите по ЗОП процедури, считайки, че общинските ръководства могат сами да носят отговорността за решение, като това коя фирма да изберат за изпълнение на определена дейност „в името на обществения интерес”. Нека припомним, че Законът за ОП бе създаден именно за да се избегнат дълбоките корупционни практики в подобни случаи, да се създаде прозрачност и конкурентна среда, особено когато се касае за използване на публични средства. ​Страхувайки се от нови обжалвания, навярно накрая Комисията по ЗОП към община Пловдив ще прекрати въпросната поръчка и позовавайки се на чл.79 от ЗОП ще премине към договаряне без предварително обявление, за да възложи дейностите на така предпочитаната от зам. Кмета г-н Тимчев и цялата комисия фирма „Ростер”. Така за пореден път законът ще бъде показно пренебрегнат в името на нечии интереси и то от тези, които са избрани да го спазват и прилагат“, заключава Наталия Русева.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. Анести е правоверен психодесен, наш човек. Той знае как се краде! Само смотльовците дето не могат правилно да „усвояват“ обществени средства са социалисти с изключение на Нинова и антуража й от дупелизци около нея…

  2. Анести още живее в ерата на социализма . Кмете , знаем че е твой приятел , но този пенсионер големи интриги и бели набърка в общината . Време е да го пенсионираш .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина