АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Медицинският щаб е изненадан (ВИДЕО)

Над 60% откликват на срезовото проучване в Пловдив

Изследвани са 559 лица от персонала на социалните заведения – няма положителни

Към тази сутрин под карантина в Пловдивска област са поставени 3126 души

Голямата изненада на стартиралото миналия петък в Пловдив първо за страната срезово проучване за Covid-19 по метода “ELISА“ е, че над 60 на 100 от подбраните за участие хора се отзовават, обяви след областният управител Дани Каназирева, след днешното заседание на Медицинския щаб.

Започва масовото изследване за Covid-19 в Пловдив

Това е много повече от очакваното и много повече от данните в останалите европейски страни, където се извършват такива проучвания, коментира тя.

Новоустановената лекарка с COVID-19 в Пловдив е близка на медика от Онкодиспансера

Участието в изследването е доброволно, хората са подбрани от софтуер на случаен принцип в различни групи и никой не ги мотивира за участие, уточни Каназирева.

Според нея такава сериозна подкрепата за масовото тестване се дължала на доверието в институциите, особено Областна администрация и мерките на правителството във връзка с предотвратяване на разпространението на болестта.

Днес стана ясно, че 200 медицински лица и персонал на болници в града, които са първа линия в спешни и ковид отделения, ще участват също в срезовото проучване. Те били подбрани на случаен принцип, като рискови групи, каза Дани Каназирева.

Останалите участници са 800 души от различни домакинства в града.

Към днешна дата са изследвани 559 лица от персонала на социалните заведения в града и областта и сред тях няма такива, които са дали положителни проби, каза в отговор на журналистически въпрос д-р Сийка Димчева от РЗИ-Пловдив. Остават още около 100 проби от работещи в по-малки социални заведения.

В момента под карантина в Пловдивска област са поставени 3126 души.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина