АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

Новоустановената лекарка с COVID-19 в Пловдив е близка на медика от Онкодиспансера

Добрата новина: От общо 105-те проби на персонала на КОЦ-Пловдив, освен вече обявените два случая, няма други заразени

Тя не е поставила в риск други колеги, тъй като не е била на работа през последните два месеца

В Инфекциозна клиника в Пловдив има една положителна проба за Covid-19 на доброволец. Случаят е от 16 май, съобщиха от Областния щаб

Става дума за 63-годишна жена от Пловдив. Тя пенсиониран медик, работела е извън града в санаториум в Нареченски бани, но той е затворен от началото на извънредното положение, така че жената не е поставила в риск други колеги. Реално тя не е била на работа през последните два месеца. Това съобщи областният управител Дани Каназирева, след днешното заседание на Медицинския щаб.

Припомняме, че тази сутрин от Националния оперативен щаб обявиха един новозаразен на територията на областта за изминалите 24 часа, като споменаха, че е лекар.

Според данни на Медицинския щаб лекарката е от близкия семеен кръг на установения с коронавирус доктор от КОЦ-Пловдив.

В петък са били готови резултатите от последните проби  на персонала в Онкодиспансера. Добрата новина е, че от общо 105 проби, освен вече обявените два случая, няма други заразени, съобщи Каназирева.

В Инфекциозна клиника в Пловдив има една положителна проба за Covid-19 на доброволец. Случаят е от 16 май като се касае  за лекар на 55 години. Той е доброволец в инфекциозна клиника на  УМБАЛ „Свети Георги“, който повече от месец работи там. Медикът е хоспитализиран и е в добро състояние. Предприети  са всички необходими противоепидемични мерки.

„Колегите, които бяха командировани в клиниката или доброволно са дошли да работят там, не са имали пряк контакт с болни от коронавирус, но те са били в досег със съмнителни лица. Възможно е това да е причината за заразяването на този колега. Нямаме данни още какво се е случило, но ще потърсим работата му в клиниката ли е била причината или друг контакт“, посочи Карен Джамбазов.

Директорът на УМБАЛ „Св. Георги“ обясни още, че на всички служители там са направени бързи тестове и всички са показали отрицателен резултат. Мъжът, който е постъпил на работа доброволно, обаче се е почувствал зле, и затова му е направен PCR тест, който е излязъл положителен. Ще направим епидемиологично проучване, допълни проф. Джамбазов.

Лекарят-доброволец е настанен и се лекува в УМБАЛ „Св. Георги“ по всички правила. Състоянието му е сравнително добро към момента.

Към тази сутрин под карантина в Пловдивска област са поставени 3126 души.

Общо 92 души от Пловдив и областта са регистрирани до момента с положителни проби за Ковид-19. 46 от тях са в Пловдив, 32 са в Община „Родопи“, пет в Стамболийски, по двама в Карлово, Кричим, Хисар и Перущица, един случай има в Калояново.

Оздравелите са 36, а на домашно лечение 44. Към днешна дата общо хоспитализираните са 12.

В седмицата от 11 до 17 май в лабораториите в Пловдив са обработени общо 1175 проби за коронавирус.

Общо 11 медици от Пловдивска област са заразените с Ковид-19, 11 от тях вече са оздравели.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина