АктуалноГласовеГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

„Майна вече е луксозно арт обръщение”

Майна вече е луксозно арт обръщение. До този извод стигнаха писателите Ангел Кочев и Богдан Русев, които кръстосаха „димящи дула” миналата нощ във Фарго. Авторът на пловдивското криминале „Лоша компания”, известен с фейсбук псевдонима си Angry Angel , представи втората кримка на Богдан Русев , в която действието се развива под тепетата- „ Град под обсада”, част от поредицата разследванията на Филипова и Бързаков. И както подобава, майна бе първата дума на събитието.

„Става ли да си говорим на майна, защото в Първомай си говорят на брат, а все по-често чувам това обръщение в майна града”, апелира в началото на разговора Ангел Кочев. А Богдан Русев се съгласи: „Майна вече е луксозно обръщение, по-арт така”.

В „Град под обсада”, естествено, става въпрос за заплетено убийство. С което се залавят пленителната психоложка д-р Филипова и барман от същия този клуб Фарго със смущаващо високо IQ, бивш шампион по стрелба. Тихомир Ангелов – един от най-големите строителни предприемачи, е намерен мъртъв в собствения му, все още незавършен, луксозен жилищен комплекс. Уж в резултат на сърдечен удар. Но за неговата смърт може да е отговорен всеки – дългогодишният му конкурент, пренебрегнатата любовница, наследниците му (признатите или непризнатите), шефът на охраната, новата му асистентка или просто някой от многото, които не харесват благочестивия бизнесмен. Списъкът няма край.
Вдовицата иска на всяка цена полицейското разследване да приключи възможно най-бързо и резултатите от аутопсията да сочат към естествена смърт… за да има възможността необезпокоявано сама да научи истината. За целта кани всички заподозрени на възпоменателно събиране в семейната резиденция далеч от града. А в търсенето на истината за убийството на нейния съпруг тя се обръща към своята приятелка с остър ум – д-р Филипова, която пък идва с партньора си- барманът Бързаков.

„Къде д-р Филипова е завършила психология? В ПУ ли? Да не подведем с такива героини младите дами да си зарежат хубавата работа в завода и да хукнат да учат в Пловдивския университет”, подхвърли с чувство за хумор в типичния си стил най- ядосаният пловдивчанин Angry Angel, захапвайки колегата си Русев. Той обаче не му остана длъжен.

„Твоят герой от „Лоша компания” не е много умен”, отвърна авторът на „Град под обсада” към Ангел Кочев.

В забавния диалог между двамата се разбраха няколко съществени неща- в историята във втория криминален роман на Богдан Русев всичко се върти около един труп, а действието се развива на знакови пловдивски места и в хотел в Белащица, по време на локдауна. Разбра се още, че двамата автори откриха общ фетиш към библиотекарките, покрай описание на Русев в книгата.

„Вече не мога да ида в библиотека. Все едни мисли ми се въртят в главата… Жена ми вечер ми вика да си играем на библиотекарка в къщи”, разсмя публиката във Фарго Ангел Кочев.

След което благодари на Богдан Русев, че не е вкарал в действието нито за миг квартал Капана.

„Основното нещо в книгите от тази поредица е градът. Пловдив е главният герой. Умишлено основният персонаж Бързаков не е от Пловдив, тъй като и аз не съм родом от тук, та ако имам някакви фактологически грешки в описанията на местата, да има обяснение. За първата книга от поредицата „Вечен град” ме хванаха в една такава грешка- че главният герой вика сметката в бар „Котка и Мишка”, а там е на самообслужване”, обясни Богдан Русев.

„На България и Пловдив дълбоко им липсват сериен убиец”, заключи със смях на финала на представянето Ангел Кочев- Angry Angel с призив пловдивчани на прочетат пловдивското криминале на Богдан Русев „Град под обсада”.  

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина