АктуалноГласовеГрадътЗелен градМненияНовини

Ландшафтен архитект за сечта по „Даме Груев”: Нека вярваме на експертите

„Нека вярваме на експертите”. За това призова във Фейсбук ландшафтният архитект Невена Цветкова по повод сечта на дърветата по продължението на „Даме Груев”, заради разширяването и реконструкцията на улицата.

Отколешният критик на „Градини и паркове”, еко звеното към община Пловдив и като цяло на начина, по който се поддържа зелената система в града, този път застава на позиция, че премахването на дърветата по улицата е било наложително.

Цветкова реагира след недоволство на хората от квартала и заради някои политически акции на активисти, които се опитват да се борят за хорската любов с приближаването на местните избори.

Ландшафтният архитект подчертава, че се е подписала под становище „За” отсичането на дърветата по „Даме Груев” и обяснява защо.
Ето коментара й в социалната мрежа, който ви представяме без редакторски намеси:

Да, и аз се подписах за премахването на дърветата по улица „Даме Груев“. Ето защо:
– като част от Обществен експертен съвет по озеленяване към община Пловдив, заедно с още 14 експерта сме на мнение, че дърветата са за премахване.
– при промяна на настилката от паваж на асфалт, корените ще се засегнат със сигурност. От друга страна, промяната на количеството вода, което се просмуква в земята при паваж е около 30%. Тази промяна, в съчетание с увредени корени, ще е доста стресираща за вече възрастните дървета. Подобен случай имаме при булевард Руски – снимките са от там.
– дърветата са във влошено фитосанитарно състояние. След неправилните резитби, незамазаните отрези са се превърнали в хралупи, което е изключително опасно.
– уличното озеленяване трябва да е безопасно! Ежедневно покрай дърветата по главните булеварди преминават хиляди души. Неглижирането последните години за мен е престъпление.
– засаждане на нова, едроразмерна растителност по протежение на улицата е мисъл за бъдещето. Още със засаждането на растителността усещането се променя – пример улица „Лев Толстой“ (на която съм част от проектантския екип).
– улица „Даме Груев“ не може да остане двулентова. Тя е част от обиколните рингове, които могат да разтоварят центъра от трафика. Разбира се, едната лента може да бъде бус+вело.
В коментар ще копирам становището, под което съм се подписала. И ви призовавам, нека вярваме на експертите.“

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

 1. На самозваните „– – ТЕКТИ“ (без правоспособност да ТЕКТират / СТРОЙят сиреч) как да им имаме вяра щом като КАЗВАТ НА ЧЕРНОТО „тъмно-бяло“?

 2. Здрави и нужни дървета, отсечени от малоумни хора.
  На снимката се вижда от отрязъка, колко са били болни тези дървета.
  Всичко трябва да се асфалтира и мозъците на тези хора!
  „…..компрометирани и неподходящи за градска среда“ Комроментиран ти е джоба.

 3. Изсичат се сега дървета, които и без това са компрометирани и неподходящи за градска среда.

  Ще се засадят с 10 повече в нов парк покрай улицата като компесаторно озеленяване.

  Да не се разшири улицата ли?

  1. Щом косматият мутро’полит’ик Миколай Герголюбович БАРЕТОВ (със злия поглед, с ролекса и с лимузина с пожарникарска сигнализация) мерне с алчно око ПАВАЖИ то = край, точка, въпросът е решен.

   Селсъветът му дарява паветата, калдаръмите и какво що сака милият!

   За което он раздава Тиквен Медал Херм; невалидни „звания“ архонтин, архонтеса, архонтчик дорогой!

   Не само дърветата жертват така наречените ЛандШафтери (архиТЕКТ сиреч СТРОИтел не е който не е издържал изпит СъпроМат, Статика, Материалознание!) ами и всевъзможни затревени зелени площи както под Джендема за Пенис-кортове, за Събитийни Зони (свършиха се Летните театри и Кина) и подобни ЧАСТНИ ЧИФЛИЦИ под ключ (ключът НЕ е под изтривалката!)

   Лесничейската им „логика“ на ландш. арх.ОНТЕСИ

 4. Даме Груев ще стане нова магистрала за малоумниците със скъпи коли. А за дърветата дори няма да разсъждаваме, нищо че няма въздух за дишане и сянка в ужасната жега на града ни.

 5. Долу дърветата! Долу всичко зелено! Асфалт и бетон навсякъде! Нямаш да метеш, нямаш да режеш клони. Като пуснеш един маркуч и е като ново! Нищо, че където няма дървета асфалта лятото се топи, а колите стигат температура 65 градуса. Тамън лятото ще събираме топлина за зимата, само да намерим подходящите буркани, в които да я приберем в мазата. Плюс това, като засадиш сега едни нови, хубави дървета по европейски модел, има-няма след 25 години ще са супер. Който доживее, да се радва!

 6. А за тази сеч имаше ли експертен съвет всъщност ил исега някой се опитва да прикрие уникалната си глупост ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина