Николай Пловдивски обяви Гергов за архонт

Актуално Градът Изпод тепето Новини Под ножа

Георги Гергов се сдоби с почетната титла архонт на пловдивската епархийска църква днес, по време на празничната служба в митрополитския храм Св. Марина. Николай Пловдивски обяви бизнесмена и почетен консул на Русия за архонт заради ктиторството му.

“ Искам да изразя благодарността си към г-н Гергов и неговите заслуги православието в Пловдив да пусне още по-дълбоки корени до толкова, че никой никога да не може да ги изтръгне. Мой дълг е да ви изкажа моята благодарност още днес“, обърна се владиката към Гергов в края на днешната служба за храмовия празник на Св. Марина. 

„На основание на правилата на Светия синод обявявам мирянина Георги Тодоров Гергов за архонт на пловдивската епархийска църква“, заяви Николай Пловдивски и връчи орден и грамота на собственика на панаира.

Припомняме, че връчването на архонтската титла предизвика бурни дебати, скандали и дори протести още преди десет години. Тогава, пламенно в защита на идеята църквата да обявява за архонти избрани люде застана Николай Пловдивски.

Архонт на пловдивската епархия е и оръжейният търговец Петър Манджуков.

Споделете ни във:

25 thoughts on “Николай Пловдивски обяви Гергов за архонт

 1. Отдавате голямо значение на титлата архонт… Архонтите не са част от църковната йерархия и това е почетна титла. Дава се на миряни за заслуга към БПЦ… А дали свинаря има заслуга – ИМА… даде гръцкото училище!!!

  Не защитавам, нито Николай, нито Гергов, просто разяснявам ситуацията. Хайде по спокойно!

  1. Ти добре че ни „разясни СИТУА…“ / положението / дереджето че да са оспокоя – да мога да мигна таа нощ!

   Оти ний ТРЕВА ПАСЕМ.

   Попадио, ние може да сме „паство“ СТАДО ПОСЛУШНИЦИ, но трева…

   Да си беше изкъртила гурелите преди да пишкаш в 09:08 часа че да прочетеш в 06:21 ч. цитата от БП“Ц“ от 2007 година, а? А?

   „Архонт“ = такова животно НЕМА нито във, нито извън БП“Ц“.

   Разбирачи се навъдиха, пророци, то аслъ сред пловдивските будали..

 2. „В наградния фонд на БПЦ и нейните поделения – епархии, манастири и пр., не съществува званието архонт. То не може да бъде давано от нейно име и не се признава за българско църковно отличие. Извършени удостояния със званието архонт от представители на БПЦ са недействителни“ / 2007

  1. Самозабравилият се перко (с диагнози още от студентството когато обявил, че е хванал Дядо Господ за шлиф.) Миколай-Герголюб БАРЕТОВ, пловдивският мутро’полит’ик със злия поглед, с ролекса и с лимузина с пожарникарска сигнализация СЕ ИМА ЗА ПО-ГЛАВЕН ОТ СИНОДА.

   („Нашите ли идват или оставаме на власт?“)

   Изглежда подготвят БългароСъветски ПРЕВРАТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.