Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България във връзка със събитията в Украйна – ВИДЕО

Актуално Власт Гласове Новини
без пряка заплаха

След извънредна консултативна среща на президента на България Румен Раде с правителството, председателя на парламента и службите за сигурност във връзка с  възникналата ситуация в Украйна, държавният глава и министър-преседателят Кирил Петков направиха изявление.

Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България във връзка със събитията в Украйна, стана ясно от изявлението.

Разбра се, че българските власти ще предприемат действия по придвижването на над 4000 наши сънародници са заявили, че искат евакуация, а вече се обсъжда как това може да се случи със сухопътен транспорт.

Срещата бе предизвикана от новината, че в ранните часове на 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви „военна операция“ в Донбас, а руската армия започна удари по точки в цяла Украйна, включително и столицата Киев.

Ето изявлението на президента:

„Както знаете, в ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства с нанасяне на удари по критичната инфраструктура и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо. В 21-и век, в Европа, да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти и да нанасят удари по суверенна държава. Категорично недопустимо. Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на република България. Но има редица рискове, като цяло ситуацията за сигурност и средата за сигурност в Европа и в глобален мащаб вече са тотално променени.

Оценяваме в момента и правителството продължава да извършва разчети за рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае цялото ни общество. Тези анализи ще продължат и днес, и утре с търсене на всички възможни варианти, така че да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, особено важно на петрол, доставките на храни, доставките на всички стоки от първа необходимост, които жизнено ни касаят. Търсят се и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки. В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. Изключително важно – България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и изобщо в системата за национална и колективна сигурност. В ход вече са консултации в съюзен формат в рамките на НАТО. Изключително важна за нас е съдбата на нашите сънародници в Украйна, които са заявили и искат евакуация. Обсъдихме възможните варианти на действие и всички ангажименти на съответните министерства. Ще направим всички възможно тези наши сънародници да бъдат евакуирани.
Искам да се обърна към всички българи в Украйна, също така и към всички украински граждани, които желаят да потърсят съответно убежище в България. Ние сме отворени и ще направим всичко възможно не само по един безопасен начин те да бъдат транспортирани до България, но и тук да се окаже цялата необходима помощ.
България продължава да участва във всички формати на ЕС и на НАТО да търсим заедно колективен отговор на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност и ще продължаваме да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани.“

Премиерът Кирил Петков заяви, че приоритет е извеждането на българите от Украйна. Ще съдейства и министерство на туризма за настаняването им в хотели.

„Осъждаме остро действията на Руската федерация! Това е недопустимо! Отговорът на ЕС ще е в един глас“, заяви министър-председателят и допълни, че в 20 часа се събират премиерите на страните от Европа в Брюксел, за да излязат с обща позиция.

Споделете ни във:

4 thoughts on “Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България във връзка със събитията в Украйна – ВИДЕО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.