АктуалноГрадътКултураНовини

Културните институции в Пловдив #ЗАЕДНО стават по-модерни

Подобно обединение за добавена реалност, дигитализация и реставрация се реализира за пръв път в страната, съвместно от музеи, галерии и отдел Култура на Община Пловдив

Историческият, Природонаучният, Археологическият, Етнографският музеи, библиотеката, Старинен Пловдив и Градската галерия ще надградят процеса на дигитализация с добавена реалност и игрови елементи, благодарение на  спечеления от Общината проект „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“. Той бе представен днес в Заседателната зала на пл. „Стефан Стамболов“ 1. Проектът е на стойност 781 550 лв., като финансирането е по Норвежката програма, съобщи заместник-кметът по култура Пламен Панов.

С помощта на мобилно приложение или предоставен от музея/галерията таблет посетителите ще имат възможност да се насладят на тур с дигитален гид, да се потопят в изживяване с добавена реалност, да се пренесат в съответната историческа епоха, да видят непоказвани артефакти, както и да научат подробности за всеки експонат, разказа накратко за идеята Пламен Панов.

Предстои да се подпише договор с Министерство на културата, което е управляващ орган и да се подготви задание за софтуерни продукти. Срокът за реализация е 20 месеца”,  уточни ресорният заместник-кмет.

„Особено ми е приятно да видя седнали един до друг директорите на културните институции на град Пловдив. Това показва, че работим в правилната посока. В началото на мандата казахме, че ще работим в полза на културата и Пловдив получава непрекъснато награди, музеите се развиват, увеличават се посетителите. Благодаря на всички вас и на г-н Панов и искам да уверя пловдивчани, че няма да спрем до тук, а ще продължим да затвърждаваме, че Пловдив е най-добрият град за живеене в България”, каза в началото кметът Здравко Димитров.

Подобно обединение за добавена реалност, дигитализация и реставрация се реализира за пръв път в страната, съвместно от музеи, галерии и отдел Култура на Община Пловдив.

Очаквайте подробности как ще се развие проекта във всяка една от културните институции под тепетата.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина