АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножаРазследване

Коя е улица „Мечников“ и защо има Синя зона по нея

На асфалтираната ѝ част могат да паркират точно 5 коли

Още толкова се събират на стръмния паваж с над 45 градуса наклон

Малцина знаят кой е Иля Мечников и че на него има кръстена улица в града на тепетата. И тя свършва в средата на едно от тях – Бунарджика.

Според Уикипедия „Иля Илич Мечников е украински, руски и френски биолог, физиолог и патолог. Един от основоположниците на ембриологията, създател на сравнителната патология и фагоцитната теория за имунитета. Лауреат е на Нобелова награда за физиология или медицина (съвместно с германския фармаколог и биолог Пол Ерлих, през 1908 г.)

Може би затова, логично, началото на кръстената на него улица е срещу входа на Медицинския университет. Ако търсите логика във включването ѝ в обхвата на „Синя зона“, трудно ще откриете, макар и частична.

Това са двете забележителности на улицата. Едната не работи.

От 14 януари 2021 г. с решение на Общински съвет – Пловдив, за да паркираш на нея дължиш по 2 лева на час. Разширяването на обхвата на „Синя зона“ стана по предложение с писмо от шефа на ОП „Паркиране и репатриране“ инж. Ненко Калакунов до ресорния зам.-кмет Тодор Чонов.

В отсечката от „Васил Априлов“ до „Гладстон“ на нея могат да паркират точно 5 автомобила без да са в нарушение – върху пешеходна пътека, в обхвата на кръстовище или пред гараж.

Още толкова могат да спрат на стръмната ѝ част, която е с денивелация над 45 градуса. В тази част на улицата има общо 7 къщи.

Така че голяма част от принципите, на които е цитирано, че отговарят новите промени в наредбата: „необходимост, обоснованост, предвидимост и откритост, съгласуваност, субсидаронст, пропорционалност и стабилност“, в случая с улица „Мечников“ не важат.

Видно е, че „експертност“ липсва като принцип.

Най-вероятно логиката е просто да разширяваме Синята зона, без значение защо. Всяко платено място е пари, а  от друга страна всеки лев в общинската хазна е лев! А?

Иначе някои хора с асоциативно мислене и проучване на предложеното им за гласуване решение, биха потърсили „принципи“ в работата на самия Мечников, като „сравнителна патология“, например.

Накрая прилагаме още един „дежурен“ текст от новата наредба, който гласи, че за прилагането ѝ не е необходимо да се храчат пари от хазната.

Сигурно указателните табели за Синя зона са безплатни, служителите, които продават талони – също.

Още по темата: История с общински паркинг, от който частна фирма прибира таксите за паркиране

Договор, разрешително или концесия? Шефът на „Паркиране и репатриране“ за паркинга пред Рилон Център. Той отрече фирмата да има право да преотдава местата за паркиране

Никаква Синя зона няма на ул.”Ген. Данаил Николаев”

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

7 коментари

  1. Вместо да разтяга локуми, авторътможеше да пита първият живущ в района и щеше да разбере,че Коцето има доста свободни места за отдаване в подземния паркинг на сградата на В.Априлов и Мечников. Та за тово е синята зона, да не паркират безплатно!

  2. „стръмния паваж с над 45 градуса наклон“ ало, упражняваме се в писане на „гръмки“ заглавия!? НА ясно ли сте какво означава 45 градуса наклон? Ако не сте, не пишете поне глупости. (за сравнение безумно стръмните релси, следващи наклона на стълбите, по подлезите са с приблизително 28 градуса наклон)
    Като прочета с такава глупост започваща статия – и въобще не ми се иска да продължа!

  3. Сто пръчки на гол гъз е добро поущрениеза този, който е наредил това. Нека за тоягите де вземат средства от градския бюджет. Казах! Милостивия да му р на помощ на лакомият управител!

  4. Да те ул. ЕЛИЕЗЕР КАЛЕВ я направиха цялата синя зона, дори имаха наглост паркинг на блок на Руски и той под синя зона….. Всяко парко място е пари, но не е това решение на проблема с паркирането… Нито скобите ще помогнат…. Иска се удобен и работещ градски транспорт…. А не щъркели и всякакви такива недомислици….. Инфраструктурата на града трябва да се подобрява…. Трябват кръстовища на две нива. Вместо блокове трябва повече зеленина… Ей такива дребни неща….

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина