АктуалноВластМненияНовиниРазследване

Концесията на мрамор над Бачково е готвена 6 години

Министерство на енергетиката не се е съобразило с искането на ОВОС от страна на Областна администрация – Пловдив за инвестиционното намерение на „Запрянови -03“

Три инстанции са заявили, че няма нужда от оценка за въздействието на околната среда по инвестиционното намерение на известната в региона фирма Запрянови с искането ѝ за добив на мрамор край Пловдив. Това стана ясно от коментар на областния управител на Област Пловдив Ангел Стоев по темата.

Както Под тепето ви съобщи Служебният кабинет реши да даде находище „Делчево -2“ в землището на родопското село Горнослав на концесия на асеновградското дружество срещу скромната сума от 20 хиляди лева годишно за 35 г. То се намира в защитена зона близо до Бачково. 

Пред репортер на медията ни Ангел Стоев заяви, че очаква протестната подписка на Три села срещу концесия за добив на мрамор в Асеновградско.

Хората от Горнослав, Долнослав и Червен не желаят близо до населените места да се разработва кариера.

В тази връзка областният управител е направил свое проучване на казуса. Ето какво е установил: 

Още 2016 г. е подадено инвестиционно намерение от „Запрянови-03“ за разкриване на тази кариера за мрамор. Тогава РИОСВ решава да не се извършва ОВОС. По онова време и Община Асеновград, и кметството на с. Горнослав, в чието землище е кариерата, декларират пред РИОСВ, че няма постъпили възражения за инвестиционното намерение. През 2019-та фирмата прави регистрация, с която придобива правото да стане пряк концесионер.

През 2020 г. МОСВ иска становище от Областна администрация и тогава тя е изразила своето съображение – заради защитените територии в близост до кариерата е настояла да се извърши ОВОС, но Министерство на енергетиката не се е съобразило и така се стига до решението на МС за предоставяне на концесията.

„Това не е нещо, което е решено от вчера за днес, процесът върви от 6 години,“ коментира Ангел Стоев.

В крайна сметка излиза, че до този момент три институции са отхвърлили нуждата от оценката, въпреки че територията на находище „Делчево – 2“ попада в Натура 2000 и в буферната зона на биосферен резерват „Червената стена“, част от световната мрежа на Юнеско.

На въпрос на Под тепето, дали е запознат с концесионните такси и методиката за определянето им, областния управител каза, че те не са в неговата компетентност и не е запознат.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина