АктуалноГласовеГрадътИзбориНовиниОбщина Пловдив

Комисиите в Об С гледат предложението за преместване на Альоша

Предложението на общинските съветници от ДСБ – Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на “Продължаваме промяната – Демократична България”, паметникът Альоша да бъде преместен до края на годината, разглеждат днес Постоянните комисии в местния парламент. Очаква се то влезе в дневния ред на първата за годината сесия на 17 януари.

От БСП и Възраждане в местния парламент се обявиха категорично против предложението за демонтажа на монумента от върха на Бунарджика.

В официалната позиция на “Възраждане – Пловдив” по въпроса се казва:

Възраждане” е категорично против премахването на Паметника на Съветската армия в Пловдив, по-известен като „Альоша“.

Считаме, че в момента няма съществено разделение в обществото по темата. Голямото мнозинство от гражданите са за съхранението на „Альоша“. Ако в бъдеще се наруши консенсуса по въпроса, смятаме, че той би трябвало да бъде подложен на местен референдум.

През последните месеци стана болезнено ясно, че единственият талант на управляващата сглобка е рушенето на българското културно-историческо наследство. Първо Паметника на Съветската армия, после Шипка, сега Альоша. Кой ще бъде поредният поруган символ на национално-историческата ни памет?“

Общинските съветници и Градският съвет на БСП в Пловдив за трети път в рамките на по-малко то месец излязоха с декларация:

Темата за съдбата на монумента многократно се подема от някои хора и партии (обикновено от десния спектър на политическото пространство) по време на избори с единствената цел да се изместят злободневните въпроси за управлението. По време на последните местни избори кандидата на ДБ-ПП беше получил нареждане да възбуди отново тази тема, но като интелигентен човек проф. Старибратов бързо разбра, че това ще отблъсне потенциални избиратели и ще му донесе само негативи в личен план, поради което тази тема отшумя и той смотолеви, че „има и по-важни въпроси и сега не му е времето“.

След Коледните празници темата бе отново подета от неговите ментори с ясната идея, че това разделя гражданите на Пловдив. Явно директивата е спусната от високо, защото такива акции се провеждат освен в Пловдив в София, Бургас и Варна. Явно представителите на „синята идея“ са си повярвали много след като са макар и част от управлението на страната. Тези им действия само разделят нацията, което е фатално за България...

Паметникът е ситуиран и изграден по правилата на монументалното изкуство. Авторите и техните наследници са носители на авторските права върху монумента и всяко посегателство върху него нарушава Закона за авторските права. През 2017 е приет „Правилник за управление на природна забележителност Хълм на освободителите“, където ясно е казано, че всяка намеса за разрушаване, демонтаж или други строителни дейности е недопустима и наказуема. След демократичните промени е подписано споразумение от президентите Желев и Елцин за взаимно зачитане и опазване на паметниците от общата ни история.

Наскоро бе гласувана и Резолюция на ООН за осъждане на проявите на неонацизъм и за запазване на паметниците символизиращи победата във Втората световна война.

Предложенията за префасониране на паметника в образа на Левски, Маламир, Орфей или друг говори единствено за неграмотността на предложилите тези идеи. Те целят противопоставяне на святи за българите лица на други исторически образи, като по този начин се стремят да разделят обществото ни и да объркат история и личности в една обща каша. Всяко историческо събитие и личностите, взели участие в борбата за свобода и независимост, имат своето място в народната памет и не трябва да се противопоставят и обезличават. Това не е игра на „кой е по-по-най“.

С тези изкуствени дебати десните партии се стремят да отвличат вниманието на обществото от проблемите на днешното им управление. Несправянето с корупцията, презастрояването, с транспортния хаос, с мръсния въздух, ниското заплащане на труда на редовия работник и служещ, с липсата на справедливо данъчно облагане, с унизителните договори които правителството подписва за Шенген и много други.

„Димката“ за монумента прикрива управленската немощ и непознаване и несъобразяване с истинските проблеми на днешния ден от управляващата „сглобка“ в държавата и по места.

Но с тези дебати за „Альоша“ се провокира нещо по-страшно… Първите белези на неофашизма са заличаване на паметници, спиране на вестници и телевизионни програми с различна от официалната пропаганда теза. За това нека си припомним думите на чешкия поет Юлиус Фучек в сборника „С примка на шията“ – ХОРА БДЕТЕ!

Сондажите сред пловдивчани показват, че над 70% от гражданите подкрепят запазването на „Альоша“. Той е един от символите на Пловдив. Не случайно това е единствения паметник, за който е написана и песен. Не случайно всички абитуриенти имаме снимки по изгрев пред паметника, а и не малко новобрачни двойки...“

В края на пространната си позиция социалистите заявяват, че групата им в Общинския съвет ще се противопостави на всякакви опити за разрушаване, демонтаж, преместване, префасониране и други опити за поругаване на паметниците. Такава ще бъде позицията им и при евентуален референдум.

Колаж на корицата: Хълм Бунарджик

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

11 коментари

  1. Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може ––> https://mub.me/bioex

  2. Като сме облъчени от малки – пионерчета, комсомолци! Е, тогава ни пращаха на Альоша като абитуриенти, а цветя се поднасяха от младоженци на Братската могила. Нямаше друго – дивият запад беше непознат. А, сега другари децата на вкички от Бсп учат и работят в “ прогнилия, див запад“ . Безсрамници защитават безумно Русия, а живеят в Запада.

  3. Др. Палазов и др. Бебе, спомнете си как е избита цялата българска интелигенция, как са разбити човешки съдби, как “бившите” хора са пратени по лагери, как ви приемаха задължително – чавдарче, пионерче, комсомолец. Само партиен член заемаше ръководни длъжности. Дори Вазов е написал “русите забравиха да си тръгнат…”. Защо сте се впили в този насила наложен паметник. Нека имаме горе, нависоко паметник на един достоен българин.

  4. Родните талибани, некадърни да построят каквото и да е, се надпреварват да рушат! Особено го дразнят паметниците! Подмяната на Историята и нейното пренаписване е приоритет на едни чужди фондации, които плащат грантове на определени лица, провеждащи чужди интереси в страната!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина