АктуалноВластГрадътИзбориНовини

Кой кой е от новите пловдивски депутати в 48-то НС?

Mандатите, които определят тежестта на многомандатния район Пловдив-град в 48-ото Народно събрание, са 11. Вече са известни имената на тези, които ще заемат 10 от депутатски места. От общо 67-те народни представители на победителите в изборите три са мандатите на втория по големина град у нас.

Коалиция ГЕРБ – СДС вкарва от 16 МИР традиционния водач на листата и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов, под номер 2 влиза доц. Стефан Шилев, а третото място е на Вежди Рашидов. Стана ясно, че Борисов отново ще предпочете да не влиза от града на тепетата и така с една позиция нагоре до вратата на парламента стига отново Радомир Чолаков. Борисов и скулпторът Рашидов не се нуждаят от представяне. Какво трябва да знаете за другите двама.

Доц. Стефан Шилев бе дълги години част от администрацията на Иван Тотев. Той е дългогодишен директор на дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив. В края на 2014 застава начело на РИОСВ – Пловдив, до януари 2020 г.

Преподава в Аграрния университет в Пловдив от 1998 г. През 2010 г. става доцент по „Екология и опазване на екосистемите“ в катедра „Микробиология и екологични биотехнологии“ в АУ. Има 45 публикации и над 200 цитирания в научни списания. В периода 1999 – 2003 г. разработва дисертационен труд в Университета на Кордоба, Испания на тема: „Фиторемедиация на замърсени с тежки метали почви: приложение на модела Pseudomonas fluorescens – Helianthus annuus“. Семеен е, с двама сина. Депутат от 47-то НС.

Юристът Радомир Чолаков бе Председател на Инициативния комитет издигнал кандидатурата на проф. Герджиков ректор на СУ за президент. Той е роден на 17 октомври 1964 г. в Пловдив. Бил е депутат в 3 парламента.

Работил е като юристконсулт и главен секретар в БНТ. От 1999 до 2001 г. е изпълнителен директор на обществената телевизия. От 2001 до 2014 г. е ръководител на правния отдел на Вестникарска група България. В периода 2010 – 2014 г. е изпълнителен директор на Съюза на издателите в България. Между 2011 и 2013 г. е управител, впоследствие изпълнителен директор, на издателската къща Труд. Член е на Съвета на настоятелите на НАТФИ. Правен съветник на Пловдивския митрополит Николай.

Продължаваме промяната вкарва трима депутати от Пловдив в 48-то Народно събрание. Всички те са популярни лица.

На първо място влиза водачът на листата Никола Минчев.

Бившият председател на 47-ото Народното събрание Никола Минчев е адвокат по професия. Започва кариерата си в най-голямата адвокатска кантора в България “Джингов, Гугински, Кючюков и Величков”. Най-голямата му страст е процесуалното представителство, като е защитавал правата на клиенти пред Арбитражния съд на Международната търговска камара. Участвал е в конференции и е водил лекция пред Европейска мрежа от адвокати в областта на енергийното право пред – Energy Law Group. Опитът му включва и банкова регулация и капиталови пазари, както и обществени поръчки. Минчев е завършил Немската гимназия в София, след което придобива магистърска степен по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Говори английски и немски език. Никола Минчев е голям футболен фен. Семеен е и има две деца.

Вторият народен избраник от Пловдив е доста популярно име в политиката, научните среди и медиите. Проф. д-р Христо Даскалов е човекът разкрил опита за подкуп и далаверата със „златната локва“ на ГКПП „Капитан Андреево“.

Подкупът за шефа на БАБХ бил близо 100 000 лева – ЗАПИС

Проф. д-р Христо Даскалов е завършил ветеринарна медицина. Има професионален стаж от 37 години като учен, експерт и специалист в областта на безопасността и контрола на храните и биология и болести на хидробионтите. Ръководител на Националния център по безопасност на храните към БАБХ от 2011 г.. Заместник председател на Селскостопанска академия през периода май 2015 – април 2017 г. Изпълнителен директор на БАБХ от декември 2021 до настоящия момент. Народен представител в 47-то НС от ПППП.

Специализирал в Heriot-Wat University, Великобритания от 1996-1998 г. по линия на НАТО и програма ТЕМПУС. Специализирал е по програма на USDA и Bourlag Program в Държавен университет във Форт Колинз, Колорадо, САЩ през 2003 и 2006 г., както и в страни като Нидерландия, Дания, Швеция, Франция, Германия и много други. Ръководител на научни проекти по 7-ма рамкова програма и Хоризонт 2020. Член на редица работни групи на ЕК и Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), Парма в областта на безопасността на храните от 2008 г. и досега. Ръководител на работна група по Codex Alimentarius по време на Българското председателство на ЕС през 2018 г. Лектор на български и английски в СУ, Лесотехнически у-т, Тракийски у-т, програма на ЕС “Better Training for Safer Food”. Женен с три деца. Учредител на ПП „Продължаваме Промяната“.

Предприемачът инж. Росен Костурков е човекът израснал и работил в Пловдив. Той е на 50 години, родом от Панагюрище. Завършва Математическата гимназия в Пловдив и е магистър инженер по „Електроника/​оптикоелектроника и лазерна техника“ към филиала на Техническия университет в града ни. На миналите парламентарни избори бе водач на листата в областта, откъдето бе избран за депутат в 47-ото НС.

Там работи като заместник-председател на две от водещите комисии – Комисия по земеделието, храните и горите и Комисия по образованието и науката. Член на изпълнителния съвет на „Продължаваме Промяната“. Росен Костурков има 25-годишна кариера в индустрията, създател е на Центъра за професионално обучение „Тракия“ към Тракия икономическа зона.

Костурков работи активно по подобряване и обновяване на средното професионално образование в област Пловдив чрез включване на индустриалните предприятия и преподаватели от висшите учебни заведения в учебния процес на средните училища. Участва и в екипа, развиващ „новото поколение“ въглеродно-неутрални индустриални паркове към Тракия икономическа зона.

Росен е инициатор, ръководител и участник на редица проекти с международно участие и финансиране в областта на осигуряване на достъп до модерна образователна среда за ученици от уязвими групи, участие на индустриалния бизнес директно в учебния процес, създаване на иновативно учебно съдържание съвместно с индустрията и разработване на мултинационална магистърска програма „Ресурсна ефективност на производствените предприятия“ с четири университета от България, Германия, Румъния и Северна Македония. 

В момента е докторант към УХТ Пловдив, катедра АИУТ, с тема на дисертационния труд в областта на енергийната ефективност на производствените предприятия.

По един депутат вкарват Възраждане, Демократична България, БСП и Български възход от 16 МИР.

Възраждане за сега имат 1 мандат, като вторият ще се реши при разпределението на гласовете от чужбина.

Избраният депутат е Ангел Георгиев – местен координатор на партията. Родом от Видин, 88-ми набор. Завършил Природо-математическа гимназия и право във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Бил е заместник-председател на младежката организация на ВМРО-БНД във Велико Търново. В момента живея и работя в Пловдив в аутсорсинг сферата. Женен.

Ако 11-ият мандат дойде в партията, Емил Янков – бившият таксиметров шофьор и местен кадър влиза депутат.

Кой ще е 11-тият депутат от Пловдив?

Ако ДПС получи мандат от Пловдив при разпределението на гласовете, в парламента ще отиде Танер Али.

„Демократична България” има едно място в Парламента за депутат от Пловдив.

Има три варианта кой ще е той. Първи – изпращаме Христо Иванов в парламента. Той обаче има възможност да влезе и от София. Ако това се случи, депутат ще стане бившият областен управител Йордан Иванов. От своя страна последният може да влезе от Пловдив област, ако ДБ получи мандат. При тази хипотеза депутат ще стане Борислав Матеев.

Д-р Борислав Матеев е клиничен ембриолог по професия, университетски преподавател и ръководител на научна лаборатория в клиника за асистирана репродукция в Пловдив. Има дългогодишен опит в областта на асистираната репродукция и здравния мениджмънт. Работил е по концепцията и реализацията на редица проекти свързани с медицината, биотехнологиите, персонализираната и телемедицината, както и като независим експерт и изследовател в международни проекти и изследователски проучвания.

БСП взимат само един мандат в лицето на водача Кристиян Вигенин. Ако избере друг избирателен район, народен представител ще стане местният лидер Иван Петков – Бебето.

По същият начин стоят нещата при „Български възход” с водач Стефан Янев. Той също има право на избор и ако предпочете другият избирателен район в Народното събрание в 48-ия парламент ще се закълне Лилия Недева.

За сравнение може да видите кои депутати изпрати в 47-ото НС втория по големина град в България.

Кого изпратиха пловдивчани в Народното събрание през април 2021-ва припомняме тук.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина