АктуалноГласовеГрадътИзбориКварталиНовиниОбщина ПловдивРазследване

Кметът на Тракия за казуса с детската ясла

Кметът на най-младия пловдивски район Тракия Георги Гатев коментира пред репортер на медията ни казусът със Строеж на детска ясла, разединил тракийци.

Както ви съобщихме преди ден жители на микрорайон зона А-11 са недоволни, че на терен публична общинска собственост с отреждане за детско заведение, ще се изгражда нова ясла.  

По време на предизборната кампания многократно заявих, че ще работя в този район да бъде изградена нова детска ясла. През 2007 г. са отредени 6-7 терена за изграждане на ясли, градини и училища. На тези терени не може да се изгради мол или друга сграда, а детско заведение“, коментира пред Под тепето райкметът Георги Гатев.

Той разказа, че през последните месеци е имал няколко срещи с живеещите в квартала както на място, така и в кабинета му. На тях е било предложено наличните на поляната футболни врати да бъдат преместени на подходящ терен зад блока със средства на кметството, както и до новата детска ясла да бъде направена и площадка за игра на децата от микрорайона.

На обвиненията от страна на протестиращите, че е заявил, че няма издадено строително разрешително, пред Под тепето, Георги Гатев разказа, че точните му думи са били: „няма издадено строително разрешително от кметство Тракия“.

Поясняваме, че това е така, тъй като разрешителни за подобно проекти се издават от Голяма Община.

По данни на районното кметство към днешна дата над 250 деца в Тракия чакат за настаняване в детска ясла, а в града са близо пет пъти повече.

В целия район Тракия има само две такива детски заведения, които се намират в двата му края и са крайно недостатъчни. Конкретният терен е бил избран от предишното ръководство на района именно защото е почти в средата на Тракия.

Екипът на Гатев е разработил технически проект за детска ясла там още в края на 2023-а година и с него е кандидатствано за финансиране по програмата на МОН. Проектът е на стойност 4,5 млн. лева.

Райкметът Георги Гатев уточни, че към момента няма осигурено финансиране по проекта.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

7 коментари

 1. Как може да сте против изграждането на детски ясли. В Тракия трябва няколко още да се построят. Защо невинните ни деца да страдат от политическия популизъм на няколко човека. Тая дето ги върти тия подписки, явно й липсват майчински чувства. Спрете с политиката на гърба на децата ни. Искаме ясли, детски градини и детски площадки. Трябва и е нужна тази детска ясла, трябва да се строи.

 2. другото коце, хахаха дерзайте клети селяци, тракията ке я бъде, ама не точно

   1. Всички искаме, но не за сметка на зелените площи. Парцелчето отсреща, до компекс Олимпия е още по-добро за строеж на детска ясла, така или иначе тя ще обслужва основно жителите на новите комплекси (или интереса на инвеститорите, за да могат да я включват в рекламата на комплексите).
    А и достъпът до яслата така ще е много по-удобен.

 3. Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:–– https://do.my/bluestone

 4. „Конкретният терен е бил избран от предишното ръководство на района именно защото е почти в средата на Тракия.“

  Пълни глупости.
  Конкретният парцел е избран, защото се намира точно по средата между двата строящи се мегакомплекса с общо 4000 апартамента и точно срещу новостроящите се две жилищни сгради на мястото на Акваленд.
  Т.е. да осигурим инфраструктура на новите комплекси.
  И вместо реално решение на проблема с липсващите парцели за детски заведения, се създава нов – с трафика, когато родителите започнат да карат децата си на ясла/градина с кола.
  Ако не е станало ясно, за да стане положението още по весело, г-н Гатев смята да изгради и детска градина на около 200 метра по същата улица, на зелената площ между блок 48 и блок 51.
  Та, хайде да не заклеймяваме хората, защото искат да запазят малкото останали зелени площи в района. Те нямат вина за това, че общинарите разпродават на безценица терените, на които е можело да се построят така необходимите детски заведения.
  Например, срещу търговски център Форум, на бул. Шипка до околовръстното има прекрасен голям парцел за тази цел. В онзи район няма детска градина или ясла, а достъпът ще е далеч по-удобен и лесен.
  Но едва ли, вероятно и този терен вече е спазарен…

  1. Гербаци ядат суджуци… А балъците им носят мръвката. мила родна Кочина с бантусите гласоподаватели в нея.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина