АктуалноВашите писмаГласовеИзпод тепетоКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

Строеж на детска ясла разедини тракийци

Жителите на зона А-11 в Тракия са недоволни, че на поляната до техните блокове ще се изгражда нова детска ясла. Те са готови да бранят последното зелено петно в квартала

Отреден през 2018-а година с решение на Общински съвет парцел за построяване на детска ясла в зона А-11 в Тракия, нажежи страстите на тракийци. Имотът е публична общинска собственост и повече от 20 години е представлявал поляна в междублоково пространство до блок 42.

Голяма част от съкварталците са против осъществяването на проекта, тъй като смятат поляната за последното зелено петно, на което играят деца от двете съседни микрозони. На общо събрание във вторник те са учредили Гражданска инициатива с инициативен комитет „Да направим Тракия по-зелена“. Вече имат и създадена Facebook група със същото име, в която за няколко часа има събрани 50 членове.

Казусът поляризира мненията в социалната мрежа до краен предел.

Ето техния разказ, без редакторска намеса:

В един слънчев декемврийски ден около 15:00 ч в ден неделя пристигна багер на нашата поляна (снимка и копие от границите на поземления имот изпращам по-долу), който изкопа 2 дупки, които след това (Слава Богу) зарина. Побързахме да разберем какво се случва и багериста с още един човек ни уведомиха, че тук ще се строи ясла (изпращам по-долу статута на земята). Започнахме да ровим и се „докопахме“ до решението на Общински съвет за същия поземлен имот (изпращам го по-долу като файл).

Ние, жителите на кв. Тракия, от блок 42, вход В осъществихме 3 срещи с кмета на район Тракия г-н Георги Гатев, които бяха изключително непродуктивни и без абсолютно никакъв успех!

Нещо повече, на последната състояла се среща с част от жителите на кв. Тракия с г-н Гатев той ни увери, че разрешение за строеж няма, но… се оказа, че достигнахме времето, в което човек на подобна длъжност ще се осмели да погледне десетки хора в очите и ще заяви подобна лъжа.

Оказа се, че разрешение за строеж има издадено през първата календарна седмица на година 2024 г., но абсурдът не приключва до тук.

От началото на 2024 г. на територията на гр. Пловдив са издадени общо 14 разрешения за строеж, но, случайно или не, Разрешения №3 и №7 не са публикувани там, където управляващите и администрациите към тях са задължени да ги публикуват – в публичния регистър на разрешенията за строеж към Община Пловдив – http://isut.plovdiv.bg:998/registers.php?currentpage=3&submode=5 . Сами може да се уверите, че точно тези номера липсват, но не за дълго, тъй като към дата 26.02.2024 г. е входирано заявление към Община Пловдив за Достъп до обществена информация с искане за копия от тези 2 разрешения.

Като снимка по-долу ще изпратя схемата на Зона А-11 в кв. Тракия. Поземлените имоти 56784.540.486 и 56784.540.500, обл. Пловдив, общ. Пловдив, гр. Пловдив, район Тракия, п.к. 4000, ж.к. Тракия, ул. „Вълко Чалъков“ са единствените площи, на които децата от цялата зона А-11 дори и от Зона А-10 (в т.ч. комплекс „Олимпия“) идват да играят. Има игрища на тези зелени площи и донякъде добре поддържани детски площадки (друг е въпросът, че една от тях всъщност е като изоставена…). Същите тези два поземлени имота са със статут на „детско заведение“, а както по-горе обясних за поземлен имот 56784.540.486 вече има издадено разрешение за строеж, което очевидно се крие!

Във връзка с гореизложеното вчера в 19:00 ч се проведе Общо събрание на жителите на кв. Тракия и с повече от 50 съгласни човека с избирателни права по смисъла на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление се учреди и инициативния комитет с име „Да направим Тракия по-зелена“, който има за цел да спаси малкото зелени площи в квартал Тракия. Въпреки, че беше тъмно имаше стотици хора във възрастов диапазон от 20 до 85 години. Нещото, което направи впечатление е, че масово имаше майки с деца, които са против този строеж. Изпращам снимки, за да видите големия интерес!

Към този момент подписката протича повече от успешно със стотици положени подписи, като дори се свързват с мен хора, които са далеч от тази поляна, но желаят да се включат в нашата инициатива, защото всичко има своите граници, а така погледнато през моя поглед на хората масово им е писнало!

Много хора казаха „По-добре ясла, отколкото жилищен блок“, но много малко хора се замислиха, че е най-добре зелена площ…, защото детската ясла обхваща 1-2 години от живота на едно дете, а зелена площ повече от 10 години!“

Въпросната микрозона се задъхва от ново строителство през последните години.

По данни на живущите там в момента се изграждат близо 18 нови високи блока, а на разстояние по-малко от половин километър още 10.

Тиктака бомба за бизнеса в промишлените зони на Пловдив

Хората от ИК са категорични, че ще бранят зелената зона и виждат в проекта за нова детска ясла заплаха за мястото за игра на децата им. Участниците в инициативата подчертаха изрично, че тя НЕ е създадена на политическа основа и има за цел да обслужа интереса на стотици жители на кв. Тракия.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

  1. Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук:– https://use.my/medinfo

  2. как може да сте против детска ясла, нали вашите деца ще ходят там. ей, страшно нещо е българинът и добро да му правиш, то пак плюе! дечицата ще са си наблизо до дома, сутрин няма да стават рано и да ги возят в студени коли . Абсурдно е!

  3. Голям егоист е българинът, ей!
    Няма угодия. След като се строят толкова много жилища, ще трябва да се строят и детски ясли, градини и училища. Похвално, че общината се е наканила. Но и сега ще се намери групичка егоисти, които искат да останат калните поляни.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина