АктуалноЗабавлениеЗабравеният градНовини

Какво е общото между Пловдив и Флоренция?

След като потърси общото между нашия Пловдив и градовете Рим и Солун, екипът на Lost In Plovdiv днес ни посочва и приликите на древния и вечен град до Марица с Флоренция

След като потърсихме общото между нашия Пловдив и градовете Рим и Солун, екипът на Lost In Plovdiv днес ще посочи и приликите  с Флоренция. А те не са една и две – градовете са сърцето на две Възраждания – Италианския Ренесанс и Българското Възраждане и имат много общо в историята, икономическото развитие и дори географията.

Реката и хълмовете

Регионите, в които двата града се намират, са доста различни. Тракия е равна като тепсия и пловдивските хълмове изпъкват от километри, докато Флоренция от своя страна се намира в Тоскана, която е опасана от хълмове. И двата региона обаче са плодородни, и през годините са спомогнали за икономическото развитие на градовете.

Самите градове също си приличат. През Пловдив тече Марица, а през Флоренция – река Арно. И двете реки носят много ползи за града, като важен транспортен коридор, но в някои моменти са били причина и за нещастия. Река Марица е преливала много пъти през вековете, като последното запомнящо се наводнение е през 1957 година, събаряйки мостове и заливайки множество къщи в Кършиака. Знаменито е наводнението през 1966 година на река Арно, от което пострадват множество произведения на изкуството във Флоренция.

Освен реки, градовете имат и възвишения. Флорентинският вариант на пловдивските хълмове е на квартала от другата страна на реката. Също както пловдивския Кършиака („другият бряг“), и флорентинският квартал носи име, свързано с водния коридор – Олтерарно, или „оттатък Арно“. Оттатък реката започват стръмните възвишения на Тоскана, по които са накацали както средновековни църкви, така и ренесансови замъци и огромни барокови градини.

Италианският Ренесанс и Българското Възраждане

Двата ренесанса – Италианският и Българският – са друга съществена прилика между двата града. През XV век, по редица обстоятелства, Флоренция става богат икономически и културен център, който според много от историците дава началото на Италианския Ренесанс в културата, който ще се разпростре по почти целия Апенински полуостров. Двигателят на това Възраждане са множеството забогатели фамилии, които се надпреварват да финансират църкви и да си строят красиви замъци, в които да поставят множество великолепни стенописи или картини. Някои от тях са банкери, други се занимават с търговия, като например на различни тъкани и платове.

Също с тъкани и платове се занимават и някои от забогатяващите пловдивски фамилии през XIX век. Контекстът, разбира се, е съвсем различен. Но има и прилики – тези богати фамилии инвестират в строителството на църкви и украсата им от най-добрите художници от периода. Богаташите даряват средства и за училища, като опита на Чалъковци да привикат Неофит Рилски да оглави Всенародно българско училище. По подобен начин флорентинските богаташи покровителстват най-великите мислители на Италианския Ренесанс, като Марсилио Фичино или Анджело Полициано.

В Пловдив надпреварата за украса на църкви и дарителство не е на индивидуално или фамилно ниво, а на национално. Българските първенци даряват много средства за изграждане на църкви, в които да се чете на български език…

С всичко по темата може да се запознаете в единствения двуезичен дигитален гид за града под тепетата Lost in Plovdiv.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

6 коментари

  1. Припадам! Не само, че няма нищо общо между Филибето и Флоренция, но и никога няма да има! Що за глупости! Във Флоренция има работещ градски транспорт, трамвай, една дупка няма по улиците, в Пловдив 10 години не могат системата за информационно обслужване на транспорта да я направят да тръгне… Какво да сравняваме повече….

    1. Малеее, живях във FIRENZE години. Де да имаше общо…КАТО СЕ ВЪРНАХ ПРЕДИ МЕСЕЦИ намирам родният ПЛОВДИВ, МНОГО МРЪСЕН, МИРИЗЛИВ И РПЕЗАСТРОЕН. В МАРИЦА, ДЖУНГЛА, В СУПЕРИТЕ В ПЪТИ ПО-СКЪПО. НО ТРАГЕДИЯТА Е С РЕЙСОВЕТЕ 5-ТА УПОТРЕБА. С МРЪСНИТЕ ПАРЦАЛИ В ТЯХ. АБЕ, ОРИЕНТА. МЪКА

  2. Е няма такава изсмукана от пръстите статия, то насосвано, насосвано… Нищо общо няма между двата града. Някакъв изкривен патриотизъм е това, ама да се успокояваме, че клоаката, в която се е превърнал Пловдив, прилича на Флоренция. Кършияка ще ми сравняват с Олтрарно тц, тц, тц… Смях.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина