АктуалноАртГласовеКултураНовини

Как са изглеждали врабчетата на Радичков?

Вижте оригиналните илюстрации на Тананик, У Фу, Чир, Юнашка фланелка, Драги ми господине, Онова нещо и цялото приключенско ято в Пловдив – ГАЛЕРИЯ

„Ние, врабчетата“, излязла за първи път през 1968 година, е най-познатата детска книга на големия български писател Йордан Радичков, която успява да спечели любовта на читатели от целия свят. Малцина обаче са обърнали внимание на факта, че книгата е с илюстрации на самия автор. Всеки от героите Тананик, У Фу, Чир, Юнашка фланелка, Драги ми господине, Онова нещо и цялото приключенско ято буквално са родени от перото на твореца на думи и картини.

От днес пловдивчани и гостите на града могат да се запознаят с тях от първо лице. Оригиналните илюстрации на „Ние, врабчетата“, както и други, които никога до този момент не са показвани пред широката публика, могат да бъдат видени в галерия PUNKT, на ъгъла на улиците „Ген. Гурко“ и „Отец Паисий“.

„Ако искате и вие да сънувате летящи сънища, опитайте. На човек и без това му се случва много рядко да хвърчи, та да си навакса повече хвърчене, той би трябвало да се научи да заспива с тананикане.
Опитайте и ще видите, че ви говоря самата истина: тананик, тананик, тана-та-наник!“ 
– „Тананик – Ние, врабчетата“

Изложбата бе открита в събота по обяд, в рамките на започналия преди два дни Месец на Радичков в Пловдив.

В програмата за днес може да посетите още и прожекцията на филма „Черказки хроники“ от 19 часа в Lucky Дом на киното. В неделя по същото време там ще бъде прожектиран филма „Бялата сцена и Радичков“.

Припомняме, че за първи път през емблематичната 2019-а януари месец беше обявен за Месец на Радичков в Пловдив, който отбеляза огромен интерес с пълни пространства за филм и изложба . Ето ТУК в Под Тепето може да видите как преминаха събитията. Вижте интервюто на Славена Шекерлетова с внука на Радичков – Дани Радичков за годишнината и паметта за твореца. 

Дани Радичков: Основна цел на образованието е да развива критичното мислене

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина