АктуалноАртГласовеКултураНовини

Как са изглеждали врабчетата на Радичков?

Вижте оригиналните илюстрации на Тананик, У Фу, Чир, Юнашка фланелка, Драги ми господине, Онова нещо и цялото приключенско ято в Пловдив – ГАЛЕРИЯ

Ненадминатият майстор на късия разказ Йордан Радичков е роден на днешния ден – 24 октомври, през 1929 г. Българският писател, драматург и сценарист, представител на магическия реализъм е е едно от най-емблематичните имена в новата българска литература, отличаващ се със самобитния си стил и запомнящите се фрази. Два пъти е номиниран за Нобеловата награда за литература. Произведенията му са превеждани на 37 езика и са издадени в 50 страни по света.

Едно от най-известните му и любимо на малки и големи произведение „Ние, врабчетата“ излиза за първи път през 1968 година и се превръща в най-познатата детска книга на големия български писател Йордан Радичков, която успява да спечели любовта на читатели от целия свят.

Малцина обаче са обърнали внимание на факта, че книгата е с илюстрации на самия автор. Всеки от героите Тананик, У Фу, Чир, Юнашка фланелка, Драги ми господине, Онова нещо и цялото приключенско ято, буквално са родени от перото на твореца на думи и картини.

Пловдивчани имаха възможност да се запознаят с тях от първо лице в началото на годината, когато оригиналните илюстрации на „Ние, врабчетата“, както и други, които никога до този момент не бяха показвани пред широката публика, гостуваха в галерия PUNKT, на ъгъла на улиците „Ген. Гурко“ и „Отец Паисий“.

Вижте галерия със снимки от тази приказна изложба в рамките на културната инициатива Месец на Радичков в Пловдив с крилати фрази от врабчовото съсловие

„Ако искате и вие да сънувате летящи сънища, опитайте. На човек и без това му се случва много рядко да хвърчи, та да си навакса повече хвърчене, той би трябвало да се научи да заспива с тананикане.
Опитайте и ще видите, че ви говоря самата истина: тананик, тананик, тана-та-наник!“ 
– „Тананик – Ние, врабчетата“

Припомняме, че за първи път през емблематичната 2019-а януари месец бе обявен за Месец на Радичков в Пловдив, който отбеляза огромен интерес. Ето ТУК в Под Тепето може да видите как преминаха събитията.

Още по темата може прочетете в интервюто на Славена Шекерлетова с внука на Радичков – Дани Радичков за годишнината и паметта за твореца – Дани Радичков: Основна цел на образованието е да развива критичното мислене.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина