АктуалноГрадътКултураНовини

Огромен интерес към Радичков – пълни пространства за филм и изложба (СНИМКИ)

Club Fargo се препълни с желаещите да гледат прожекцията на „Черказки хроники“

Подземието на галерията „Мексиканска графика“ едва побра гостите на изложбата фотографии от сибирското пътешествие на писателя

При огромен интерес преминаха събитията по случай 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков, които стартираха успоредно с отбелязването на началото на годината на Пловдив като Европейска столица на културата. В 14 часа в Club Fargo се проведе прожекцията „Черказки хроники“, а два часа по-късно бе откриването на изложбата с фотографии в галерия „Мексиканска графика“ – като множеството гости превърнаха събитието в едно от най-запомнящите се в уикенда на Пловдив като Европейска столица на културата.

Над сто бяха зрителите на едночасовата продукция на режисьора Димитър Петков – единствен засега документален филм за Радичков. Той бе представен от Нели Благова от фондация „Пловдив 2019“ и внукът на писателя – Дани Радичков.

Два часа по-късно пловдивчани се събраха в Стария град в къщата-експозиция „Мексиканска графика“ и „Цанко Лавренов“. Подземният етаж бе препълнен с гости, които изслушаха разказ от проф. Инна Пелева за „Сибирски тетрадки“ – нередактиран текст от пътешествията на Радичков из Сибир. Проф. Пелева откри изложбата отново с участието на Дани Радичков и Нели Благова.

Темата на изложбата е посещение на Радичков в СССР. През 1963 година той е първият чужденец, който преминава полярния кръг в негостоприемните земи, за да наблюдава живота на месните в СССР. Радичков обикаля заедно със своя приятел Георги Гачев.

Разговаряйки с местните, борейки се с всякакви трудности, обикаляйки както по местата, за които са посъветвани от официалните власти, така и губейки се сред по-потайни места, те се сближават и научават всякакви детали от живота на местните. „Сибирски тетрадки“ е черновата, по която в последствие Радичков създава своя пътепис „Неосветените дворове“ – чието име носи и фотографската изложба.

Двете издания се предлагаха в изложбата и много от посетителите ги разгледаха или се сдобиха с уникалната нередактирана творба. Представените в изложбата уникални кадри са открити от Иван Чертов и обработени от Александър Сертев. На тях виждаме живота на местните – техните ежедневни дейности, доене на животни, работа навън, край брега, в гората и на други диви места, дом на всички, живеещи в Сибир.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина