АктуалноГласовеГрадътЖивотИзбор на редактораМненияНовини

Изненада: Ректорът на АМТИИ със заплата от 10 395 лв.

Ректорите на пловдивските университети вероятно са най-скъпоплатените държавни служители на територията на цялата област. На трудовите им възнаграждения биха завидели дори изпълнителни директори на големи международни и наши компании, които оперират на територията на страната. Средната заплата на ръководителите на ВУЗ-овете под тепетата е около 10 хиляди лева, сочат декларациите, внесени от тях в КПКОНПИ за доходи през миналата година.

Както вчера ви съобщихме, за поредна година най-високоплатеният ректор в града е ръководителят на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева. Тя е на четвърто място сред колегите си в цялата страна по трудови доходи за 2022 г.

Пред Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) проф. Мурджева е декларирала за миналата година трудови доходи в размер на 190 266 лв.- излиза, че месечната й заплата е близо 16 хиляди лева. Освен това тя добавя 30 593 лв. от трудови правоотношения извън основната ѝ длъжност и 10 000 лв. от друга стопанска дейност.

Изненадващо, веднага след проф. Мурджева в класацията за най-високоплатени ректори на пловдивски университети се настанява ръководителят на най-малкия и вероятно най-бедния сред тях – проф. Тони Шекерджиева-Новак, която седи зад руля на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”. Тя е минала по заплати дори колегата си от Пловдивския университет проф. Румен Младенов.

За миналата 2022 г. проф. Шекерджиева-Новак е декларирала пред КПКОНПИ трудови доходи в размер на 122 361 лв. Или месечното възнаграждение на ректора на академията по изкуствата е над 10 хиляди лева. Освен това ръководителят на АМТИИ отчита 10 395 от доходи извън тези на заеманата длъжност и 10223 от стопанска дейност като едноличен търговец.

118 243 лв. декларира от трудови доходи за 2022 г. ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски” проф. Румен Младенов, който наскоро бе преизбран за втори мандат. Той има спечелени допълнителни 25 979 лв. извън заеманата длъжност и още 6058 лв. от стопанска дейност като частно лице. Сметките показват, че месечната ректорска заплата на проф. Младенов е под 10 хиляди лева.

Ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева декларира пред КПКОНПИ доход от трудови правоотношения в размер на 91 365лв. и 9485 лв. приходи от друга стопанска дейност. Излиза, че заплатата й в Аграрния е близо 7600 лева.

Най-нископлатен сред ректорите в Пловдив е този на УХТ. Проф. Пламен Моллов отчита в декларацията си пред  Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество трудови доходи в размер на 72 958 лева, или месечно възнаграждение от 6000 лева. Проф. Моллов декларира още 12 497 лв. доходи извън трудовите си правоотношения и 2988 лева от друга стопанска дейност.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

8 коментари

  1. Закон на Парсинсон – колкото повече намаляват студентите и пада качеството на обучение, толкова повече се вдигат заплатите на ректорите.

  2. Какво значи „беден“ университет?
    АМТИИ може и да вади по-способни кадри в специалностите си от останалите.
    10-15,000 за ректор не ме стряска като нещо извънземно, предвид, че началната учителска заплата е 1,700.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина