АктуалноЖивотКултураНовини

Индонезия представи новата си столица с концерт в Пловдив

С уникален концерт спектакъл, вплел най-доброто от индонезийската култура и съвременните техонологии, Посолството на Република Индонезия в България представи проекта за изграждане на нова столица на държавата – Нусантара. Входът за събитието на Античен театър бе свободен и освен пловдивчани, на него дойдоха и множество чуждестранни туристи.

Концертът бе открит от Н.Пр. посланик Иуан Богананта и съпругата му.

Столицата на Индонезия ще бъде преместена от остров Ява на остров Калимантан /Борнео/, тъй като сегашната столица потъва. Плановете на правителството са известни още от 2019 година, в началото на 2022-ра парламентът на страната даде зелена светлина за осъществяването на проекта. Преместването ще струва 32 милиарда щатски долара, което се равнява на около 28 милиарда евро. Индонезийците са си поставили срок да са готови с изграждането ѝ до 2045-а година. Новата столица Нусантара ще бъде построена в източната част на Калимантан. Планирано е още през 2024 година там да се пренесат първите части от администрацията.

„Harmonature е празник на връзката между природата и изкуството. Избрахме темата „Harmonature: в Хармония с природата на Нусантара“, за да популяризираме новата столица на Република Индонезия. Надяваме се този концерт да поощри културния обмен между двете държави.“ – каза дипломатът.

Обичам българския език„, призна той и се пошегува, че любимото му изречение е „Може ли сметката, моля“.

В програмата имаше 3D мапинг, танци, мода, музика, а българският участник бе победителката от „Гласът на България“ народната певица Петя Панева. Тя изпълни две български песни „Аврам на Зорница думаше“ и компилация от стара народна песен и „Притури се планината“. Освен това пя и на английски и яварски заедно с Лоро Мустаки песента „Латхи“.

„Възхитени сме от това, че събитието е в такова историческо място. Едно от най-ефективните средства за общуване между хората е изкуството – музиката и танцът. Пловдив е четвъртият най-предпочитан град за туризъм, ние пък имаме Бали. Надяваме се да можем да покажем българско изкуство там“, каза министърът на креативната икономика и туризма на Република Индонезия Сандиага Уно, която също присъстваше на събитието.

Преди концерта Н. Пр. даде коктейл за вип гостите, сред които бе и кмета, след коктейла той си тръгна.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина