АктуалноЗабравеният градИзбор на редактораКултураНовини

Художник облече Альоша като призрак – ВИДЕО

Френският артист Мич Брезунек вижда паметника на върха на Бунарджика като призрак със златно наметало. 

В изложбата си в Пловдив той проебразява дигитално 12 съветски паметника на територията на ЕС 

Художник експат в Пловдив облече символа на града – паметника Альоша като призрак. В интерактивната му творба от небето се спуска златен кръг, който пада върху руския войник, подобно на наметало на призрак. Призракът на Альоша е със златен чаршаф през погледа на Мич Брезунек*.

Можете да го видите в изложбата „Призракът е тук”, която бе открита днес след обяд в изложбена зала „2019” на ул. „Гладстон“.

Централна фигура в експозицията е 3D видео творба в приблизително реален размер на гранитния незнен войн, изобразяваща го като гигантски призрак.

„Призраци се появяват между видимото и невидимото, миналото и настоящето, виртуалното и материалното, за да ни напомнят, че историята се повтаря„, коментира авторът.

Ето какво споделя той за мотивите си: „Живеейки и работейки в Пловдив, България, винаги съм бил очарован от хълмовете, доминиращи в пейзажа на града. Един от тези хълмове, разположен близо до центъра на града, е дом на гигантски съветски паметник на войник от Червената армия. Всеки ден хората са „наблюдавани” от тази статуя (наричана от местните Альоша ), която се извисява над Пловдив като негов пазител и им напомня за миналото. Поради своите размери и местоположение, огромната статуя на съветския войник винаги присъства в съзнанието на хората. Проблемът с всички тези подобни паметници из България е, че Червената армия, представяна като освободителка от комунистическата пропаганда, в действителност окупира и опустошава страната между 1944 и 1947 г. Смятам, че Альоша- символът на съветското господство, който все още присъства и се запазва, трябва да бъде трансформиран по начин, който отразява истината.“

Чрез дигитални интервенции, смесвайки история, визуално изкуство, реалност и фикция, Мич приканва зрителя да се замислим за миналото на Европа и да преосмисли настоящето ѝ.

В този проект присъстват още 11 3D творби, пречупващи различни паметници на Червената армия в други български градове. Подробности може да видите в следващото видео.

Експозицията не само пресъздава електронно 12-те съветски монумента, но оспорва художествено тяхното възприемане и поставя под въпрос посланията, които носят. Авторът на проекта “Призракът е тук” цели да провокира диалог и да генерира средства в подкрепа на културния сектор в Украйна и България. Видеата в изложбата са придружени с художествен текст, а на слушалки посетители могат да научат исторически факти за тях, разказани от проф. Евелина Келбечева.

На откриването на изложбата бе пуснато в продажба първото NFT –  част от колекция, която съдържа всички 12 творби. От днес, веднъж седмично, до 9 ноември, на сайта на проекта The Ghost ще бъде публикувано ново NFT под формата на 3D видео анимация, а 70% от приходите, генерирани от продажбите, ще бъдат дарени в подкрепа на украински артисти и културни събития в Украйна, също така те ще бъдат използвани в помощ на независимата културна сцена в България.

На финала на експозицията има триизмерна дигитална карта, която обединява всички елементи. Тя носи силно метафорчино послание заради „двете лица на България“. От едната страна на нея са маркирани въпросните паметници, а другата всеки един е заменен със звезда от знамето на ЕС.

Проектът е в развитие и предстои през 2023-та година физическа трансформация на паметника Альоша да се случи през пролетта в действителност.

„Няколко години търсих начин да променя дълготрайното възприемане на обществените паметници и да интерпретирам посланието, което носят. Възнамерявам да създавам мащабни артистични интервенции в публичното пространство и да трансформирам паметници из България, като си играя с пространството, архитектурата и скулптурата“ – повдига завесата на развитието Мич.

* Роден във Франция през 1989 г., Мич Брезунек живее и работи в Пловдив от 2016 г. Дипломиран от Академията за изящни изкуства на Бретан, Франция в областта на пластичните изкуства. От 2013 до 2017 г. е член на арт колектива Ouest Fisting from Lorient и ъндърграунд сцената за графично изкуство, фензини, видео и др. Първата му самостоятелна изложба „Incubus“ (2017) е курирана от Войн де Войн в независимото арт пространство Æther София. Сред самостоятелните му изложби са също „Как да станеш най-добрия художник на света“ (2021), ИСИ – София с куратори Правдолюб Иванов и Красимир Терзиев и „Venus Ritual“ (2018) в галерия L’Union, Пловдив.
Участва в множество групови изложби и проекти, сред които :
– 2020 – „Сили на привличане II“, галерия Sariev, Пловдив, куратори Натали Хойос и Райналд Шумахер
– 2020 – Sofia Art Week, Æther София, куратор Войн де Войн
– 2020 – „#sarievselfisolation“, Пловдив, куратор Веселина Сариева
– 2019 – „ФОН: Млади автори от Пловдив“, Старинен Пловдив, куратор галерия Sariev
– 2019 – „Life in Plastic“, FLUCA – австрийски културен павилион и artnewscafe, Пловдив, куратор галерия Sariev
– 2019 – „Стоките на времето“, Гьоте Институт София, куратор Анастася Скворцова
– 2019 – „Арт старт: Млади художници, които да следим през 2019 г.“, галерия Credo Bonum, София, куратори Весела Ножарова и Стефка Цанева
– 2018 – „Шок и ужас“, Гьоте Институт София, куратор Стефка Цанева

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина