АктуалноАртЗабравеният градКварталиКултураНовини

Графити портрет на Йосиф Шнитер в центъра на Пловдив

На улицата, която носи името на първия архитект на Пловдив, известен български графити артист сътвори портрет на Йосиф Шнитер. Той се намира на едната стена на трафопоста на ъгъла с улица „Преслав“, освен портрета на младия Шнитер, на графита е изрисувана и камбанарията на Катедралния храм на Пловдив – дело на архитекта.

Новата арт придобивка в градската среда е подарък за пловдивчани.

Инициативата е третото събитие от културната програма в Пловдив, посветена на председателството на Чехия на Съвета на Европейския съюз през втората половина на тази година. Тя е организирана от  Чешкия център в София и Посолството на Чешката република у нас. Програмата започна със Знаковата изложба на чешки керамик Роман Шедина в ГХГ през септември. Автор на произведението е младият чешки артист Томаш Стари*.

През 2018-а малката, китна уличка в сърцето на Пловдив бе реконструирана и се сдоби с По-големи тротоари и нов паваж. Припомняме още, че в началото на м.г. бе издигната възпоменателна стела на първия главен архитект на Пловдив на мястото, където той е погребан в Централния траурен парк на града.

Арх. Йосиф Шнитер е създател на емблематични пловдивски сгради, някои от тях са: църквата „Св. св. Кирил и Методий”, Къщата на Драган Манчов – днес Община Пловдив, район Централен, сградата на ул. „Райко Даскалов” 1 – днес туристически информационен център, камбанарията на църквата „Св. Богодорица”, Девическото класно училище – днес сграда на Градска художествена галерия, църквата „Св. Георги” и други.

Още по темата вижте в рубриката ни Архивите разказват: 5 къщи – дело на Йосиф Шнитер.

Томаш Стари е завършил специалност „Дизайн“ в Западночешкия университет в Пилзен, където се занимава предимно с продуктов дизайн. Интересува от графичен дизайн, в свободното си време експериментира със свой авторски дизайнерски почерк, съчетан с корени в графитите. Томаш е бил стажант в екипа на Чешкия център в периода април-юли 2021 г. и тогава оставя графити следи в София, Варна и Бургас. Последната е в Пловдив, а през септември нарисува мурал, който изобразява портрета на Константин Иречек на стената на 150. ОУ „Цар Симеон Първи“ в София. Може да откриете негови работи в инстаграм @5tar.t  

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

 1. ‘свинете, г-це, ама кои са

  „Задължителните полета отбелязани с * „?

  пред полето за РЕПЛИКА че да не би да ги подмина?

  (оше ли не сте го уволнили тоа „dizainer“, ма?

  1. ‘свинете г-це ама кадърникът DIZAINER като е „подобрил“ досегашните идиоЦки „ПРЕДИ 27 СЕКУНДИ“ които ги гледам на МОЯ ДИСПЛЕЙ по две седмици се е омазал още повече.

   Точният НЕотносителен „ТаймСтамп“ се прави КОМПАКТНО а не да ми удължава Свитъка с два реда. Ето така:

   2022, 10/16, 10:46

   (секундите да си ги пъхне във …именно!)

   ((ох, добре че се откопчих от ПодТеЛето, което замяза и то на Пловдив-Он-ЛАЙНАрскио „сайт“)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина