АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Гергов не допуснал експерти от НИНКН в панаира

Има шанс международното изложение да бъде обявено за паметник на културата

Георги Гергов не е допуснал екип експерти от НИНКН в Международен панаир Пловдив. Специалистите са искали да направят детайлен оглед на изложението, за да стане ясно дали то има качествата да бъде вписано в индикативния списък с потенциални паметници на културата в новата териториална програма за Пловдив, която ще бъде обявена след две седмици. Това разкри директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров във видео подкаста „В Капана” на Под тепето.

Припомняме, че коалиция Продължаваме промяната- Демократична България настоява панаирът да бъде обявен за паметник на културата, за да получи защитен статут, с което да няма шанс имотът край реката да се превърне в жилищен комплекс с огромни мащаби.

„Пловдивският панаир също беше обект на изследването по съставяне на териториалната програма с нови защитени сгради. Екипът ни обаче не беше допуснат в панаира. Ние сме направили само историческо проучване. Дали Пловдив ще оцени тази историческа роля на панаира или не, зависи от самия град. Не би трябвало в момента да се прехвърлят политически искри и нюанси в една изцяло културна и научна сфера”, заяви арх. Петър Петров.

Гледайте целия разговор с него и с главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов във видеото:  

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина