АктуалноБизнесГрадътИзбор на редактораИзбориНовини

Георги Самуилов купува общинските акции от Градски транспорт за 68 606 лв.

Крупният бизнесмен Георги Самуилов окончателно ще придобие общинския дял от дружеството в несъстоятелност „Градски транспорт- Пловдив” АД срещу сумата от 68 606 лв. Такава е цената на 66 608 броя акции от АД-то, или 2,84%, според експертната оценка, поръчана от Община Пловдив и изготвена от Петър Андонов.

Експертната оценка е изготвена на 24 ноември тази година. Или близо 12 месеца след като местният парламент даде зелена светлина за старт на процедурата по продажбата на общинските акции в „Градски транспорт”. Това се случи в средата на януари тази година, когато мнозинството в Общински съвет взе решение за продажбата на акциите на дружеството на Георги Самуилов „Петрол Енедржи” ЕООД. 26 от старейшините подкрепиха предложението на компанията да може да откупи 66 608 броя акции, или 2,84% от АД-то, след като бъде изготвена оценка. Десет от съветниците гласуваха против, а шестима се въздържаха.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски внесе през януари предложението в ОбС. Внася го и за сесията на местния парламент този четвъртък. Пред съветниците в началото на годината той обясни, че при тази продажба общината ще има възможност поне да вземе някакви пари за акциите си в АД-то. „Ако не го направим сега, може да не вземем нищо”, отбеляза той.

Компанията на Георги Самуилов вече е придобила досега 5,77% от дяловете в „Градски транспорт”. В момента тя е собственик на 135 235 акции, като пазарната стойност на една акция е 1,04лв. Те са били част от имущество, включено в масата на несъстоятелността на „Транс Сити”, един от акционерите в „Градски транспорт”. През септември миналата година Георги Самуилов е уведомил общината, че иска да откупи дяла й от „Градски транспорт”, сега съветниците трябва да приемат експертната оценка и да кажат „Да” на възмездното даряване на общинския дял на „Петрол Енерджи” срещу малко над 68 хиляди лева.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. Тъпаците от соц-а направили електротранспорт, но в града с най-мръсния въздух, не ни трябва такова нещо. Дизелаците са си супер. Ония олигофрени от ГЕРБ и орбита така решиха, но не помня и на пловдивчани да им пука особено какво дишат. 10, 20 души я дойдат на простеста за мръсния въздух, я не. Както и на всички останали. Щом не може да се съберат 5000 души за нещо важно, а се събират всяка събота за чалгичка, значи всичко е точно.

  2. И какво ще правим с тях дали да имаш мога да се намеси транспортния бранш и тези тримата да ги събори дали не би могъл да възстанови тролейбусите какво ще се случи сега някой може ли да кажем

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина