ГрадътИзпод тепетоНовини

Садят нови чинари по бул. „Руски“

Нови 32 чинара бяха засадени в зелената пешеходна алея на бул. „Руски“, която разделя двете пътни платна между кръстовищата с ул. „Преслав“ и ул. „Гладстон“. Заедно с работници от „Градини и паркове“ в акцията се включиха директорът на общинското предприятие Веселин Козарев и заместник-кметът на район „Централен“ Гергана Златкова. Това съобщиха от ОП-то.

„Поне още толкова млади дървета предстои да посадим напролет и в другата част на алеята – към колелото при Централна гара“, увери Козарев.

Той напомни, че преди 30 години, именно заради озеленяването и най-вече заради чинарите, булевардът е обявен за паметник на градинско-парковото изкуство. Оформянето на „Руски“ е започнало през 1929 г, а само две години по-късно – през 1931-ва, по него са засадени стотици чинари.

Според редовните експертни обследвания голям брой от над 90-годишните дървета са в риск. Една от основните причини за това е голямата реконструкция на булеварда отпреди няколко години, когато при изкопните работи беше наранена кореновата им система.

„От тогава до сега правим всичко възможно да запазим чинарите. Редовни са санитарните резитби за олекотяване на короните, но има дървета, които въпреки усилията ни съхнат и боледуват. За да запазим автентичния облик на „Руски“, своевременно засаждаме млади дървета“, каза Козарев.

Според него всяко ново градоустройствено решение трябва да е съобразено и добре съчетано със съществуващата зелена среда, особено в случаите, когато тя представлява и историческо наследство. Като пример посочи, че засадените още в началото на ХХ век чинари по ул. „Иван Вазов“ са в по-добро състояние, отколкото тези по „Руски“.

Подготовката за залесителната акция стартира още преди две седмици, с изкопаване на дупки за младите дръвчета. Под тепето забеляза, че при изкопните дейности са разкрити места, където поливната система е прекъсната. Директорът на ОП „Градини и паркове“ увери, че тя ще бъде възстановена.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина