EVN приключи първия етап от изграждането на подстанция „Евмолпия“

Актуално Градът Зелен град Новини

Компанията инвестира 11,6 милиона лева в модерното съоръжение

Приключи първият етап от изграждането на най-новата електрическа подстанция в България, подстанция „Евмолпия“ в Пловдив, собственост на EVN. Към днешна дата е готово подземното ниво на подстанцията, включително с полагането на първата плоча. Следващият етап е изграждане на надземното ниво, включително и сградата. Паралелно се произвежда и оборудването на подстанцията. Електрическата разпределителна уредба 20 кV (киловолта) е вече произведена, а силовият трансформатор ще бъде готов до края на март 2020 г. В процес на производство е и електроразпределителна уредба 110 kV.

EVN инвестира в подстанция „Евмолпия“ 11,6 милиона лева. Инсталираната мощност е 50 мегаволтампера (MVA) с възможност да достигне 100 MVA. Подстанцията ще бъде изцяло от закрит тип като присъединяването към мрежата ще бъде с подземна кабелна линия, без въздушни линии или стълбове, водещи към нея. Сградата ще е едноетажна с монолитна стоманобетонова конструкция и шумоизолация. Управлението, постоянният контрол и мониторинг на подстанцията ще бъде дистанционно от диспечерския център на EVN чрез телемеханика.

Обхватът на действие на подстанция ”Евмолпия” е централната и източна част на гр. Пловдив, където през последните години се увеличи изграждането на нови обекти, пораждащи необходимост от осигуряване на допълнителен капацитет на мрежата.

Инвестицията в подстанцията е само част от проектите на EVN в Пловдив, насочени към развиване на енергийната сигурност и инфраструктура на втория по големина български град. През ноември 2019 г. компанията стартира проекта си за 5 нови водогрейни котли в EVN Топлофикация, които ще модернизират изцяло производството на топла вода в Пловдив. Допълнително през декември 2019 г. в Пловдив EVN започна изграждането и на изцяло нов и модерен диспечерски център за управление на електроразпределителната мрежа в Югоизточна България.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.