АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

ESNAF toys- светът е малък за големите идеи

Двама пловдивски архитекти впечатлиха света с ръчно направени в няколко стари гаража в Кючук Париж умни играчки

Бистра и Анастас: Играчките ни дават възможността да отказваме неприемливи за нас проекти и да създаваме неща по наш вкус и критерии

Дуото в бизнеса, и в живота, стартира Кикстартър кампания за финансиране на последната линия на ESNAF toys- Игра на динозаври

Светът е малък за големите идеи. Това доказват двама млади архитекти от Пловдив- Бистра Попова и Анастас Марчев. Ако има български детски продукт, желан и познат на пет континента, то това са техните ръчно направени умни играчки ESNAF toys. Всъщност, това не са просто играчки, а приключения, скрити зад перфектно обработени парчета дърво с магнит. Приключения, в които се впускат и много възрастни деца. Вчера дуото в бизнеса, и в живота, стартира Кикстартър кампания за финансиране на последната линия на ESNAF toys- Игра на динозаври.

„ Решихме да се впуснем в това приключение, Кикстартър, защото извървяхме първите седем години на бизнеса си и смятаме, че е време да надградим и да преминем на следващото ниво на развитие”, казва Бистра Попова. Като с усмивка конкретизира, че първите седем години път на бранда им съвпада с първите седем години на сина им Станимир- основен вдъхновител и за играчките на двамата архитекти. Той на практика се явява и криейтив директора на малката им семейна компания.

„ По отношение на продукта ни развитието е както да създадем следващата си колекция „Game of dinosaurs, така и кампанията да ни помогне за една идея, в която вярваме. Да създадем образователни видеа за животни, с главни герои нашите играчки. Децата неусетно ще откриват любопитни факти за животните, чрез играта”, разказва Бистра.

„ Дойде време да участваме в повече международни изложения, да покажем играчките на повече хора по света. Искаме също така да увеличим екипа си и да предложим постоянна работа на човека, който и сега работи с нас, както и да подобрим техническото оборудване в работилницата. Това са неща, които ще подобрят нашия бизнес, които изискват допълнителни средства.  Всички тези неща, ни се иска да направим и в Кикстартър намерихме един независим начин това да се случи”, допълва я Анастас.

Как се спряхте на динозаврите за герои от последната ви линия?

Бистра: След дълго наблюдение на децата във възрастта около 4-6 г. и много обратна връзка от клиенти, установихме, че това са любимите им същества. Хем са някак си мистични, хем са реални. Според нас тази мистика пленява децата и направо ги обсебва. Знаете ли, че през целия си живот, човек най-много знае за динозаврите, когато е на 4 или когато е родител на 4 годишно дете?

Защо са толкова специални вашите играчки?

Анастас: Нашите играчки са специални заради играта, която седи зад тях. Когато сглобяваш части от един цвят, решаваш пъзел, за да сглобиш правилното животно. Когато смесиш цветовете на магнитите, вече имаш свободата да развихриш въображението си и да създаваш свои същества.

Бистра: Специални са и защото се харесват и на малки и големи. На втората година забелязахме, че и възрастните си ги купуват за декорация за дома, за забавни подаръци и игри. Това ги прави универсални продукти, които със своята устойчивост да останат през поколенията.

Къде по света се продават вече продуктите на ESNAF toys и какъв е процентът от продажбите в България?

Анастас: Продавали сме на всички континенти до крайни клиенти, но магазините, които представят нашите играчки са основно малки бутикови магазинчета в САЩ, Австралия, Холандия, Белгия, Украйна, Швейцария, Италия. В България до скоро се разпространяваха доста по-малко, но вече и тук, и магазините, и клиентите ни се увеличават.

Колко човека са заети с дизайна и производството? Опишете ателието си…

Бистра: Дизайнът се създава изцяло от двама човека – нас двамата. В производството, освен Анастас, участва и Елин Пачев, дърводелецът, който е учил Анастас да работи с машините като дете и сега пък ние го включихме в екипа. Част от подкрепата на Кикстартър кампанията ще ни даде възможност да му осигурим постоянна работа при нас и да стане официална част от ESNAF.

Всичко се случва в нашия дом в кв. “Кючук Париж” в Пловдив. Имаме офис и работилница на първия етаж в сградата, в която живеем. Няколко стари гаража ги превърнахме в ателие, в което изработваме абсолютно всичко. Бизнесът ни е изцяло местен и държим на това. Дори в началото сме се шегували, когато ни трябва някакъв нов материал или услуга, дали можем да го намерим в рамките на квартала. И наистина печатницата ни е в квартала, дървеният материал е наблизо, дърводелецът също. Това за нас е изключително важно, за да се наречем устойчив бизнес и е ключът към гъвкавостта на работата ни.

Колко общо герои създадохте от началото- разкажете историята на бранда?

Бистра: ESNAF toys  са „дървени магнитни играчки за деца и възрастни“. Създадени са от нас, архитекти от Пловдив през 2013 година, годината, в която станахме родители на Станимир. През последните седем години отглеждаме сина си успоредно с развитието на нашата компания. Играчките се правят в семейната работилница и на този етап се разпространяват в около 10 страни по света.

Когато станахме родители се сблъскахме с проблемите на детските играчки и така един ден, Анастас се върна вкъщи от работилницата с Животинското царство. Беше изрязал африканските животни от един стар паркет и една негова идея от скицните в този момент оживя.  После добавихме цветните точки и се появи истинската концепция на Esnaf toys, за която ние дори не подозирахме. Ако сглобиш частите на дървените пъзели по цвят, ще получиш правилните животни. Ако смесиш цветовете, можеш да направиш свое собствено чудато същество.

Анастас: През последните седем години ние създаваме нашите колекции като архитектурни проекти – всяка има своята концепция, особеност и експеримент. Създали сме общо 6 колекции или 29 животни.

Устойчивостта е водеща линия всеки път, когато проектираме. Esnaf toys са направени от естествени материали, без лакиране и полиране. Всички материали се доставят от квартала, в който живеем, на не повече от 20 мин. разстояние. Устойчивостта е не само материал или техника, но и начинът на ползване и концепцията на проекта. Поставихме си за цел да създадем играчки, които да останат актуални през поколенията – едни от онези, които баба ти вади от сандъка, когато внуците отидат на гости. Toys for life!, е нашият слоган.

Синът ли ви вдъхнови да се гмурнете в този бизнес, или вие сте непораснали деца?

Бистра: И от двете по малко. Раждането на сина ни беше преломния момент, в който възгледите се променят и животът никога не е същият. Разкрива се и нов свят, с който не се бяхме сблъсквали до тогава. Къща, която се трупа с подаръци играчки, с които се играе максимум един ден и после се захвърлят. Като архитекти сме чувствителни към естетиката им и това е било нещо, което не сме приемали.

Анастас: От друга страна, още от нашето приятелство, ние винаги майсторяхме някакви идеи заедно. Рисувахме фланелки, измисляхме невъзможни продукти и това беше част от връзката ни. Сега се присмиваме на тази детска наивност, но без нея сигурно нямаше да се осмелим да опитаме нещо подобно.

Колко време отнема измислянето на една играчка и колко време- ръчното й производство?

Бистра: Измислянето е дълъг процес. Това винаги е част от формиране на цялостна концепция, какво ще представлява цялата колекция, точно като един архитектурен проект. Освен от какви животни, ние се стараем всяка колекция да има своят почерк, стил и идея. Било то с различни материали, стил или техники. В годината измисляме по една нова колекция от 4 животни, плод на вдъхновение, което ни е осенило в работата. Изцяло ръчната изработка отнема време и не може точно да се определи, зависи от дизайна на играчката и количеството.

Архитектура или детски играчки? Кое надделява и е по- важно за вас?

Бистра: Ако я нямаше архитектурата, нямаше да ги има детските играчки. Ако ги нямаше играчките, едва ли щяхме да сме същите архитекти. И двете си ги обичаме, но не харесваме състоянието на българската архитектура в момента и играчките бяха средство за отдушник от тази действителност. Не можем да се примирим с отношението към сградите, начинът на проектиране, натискът и доминирането на определени количествени интереси. Играчките ни дават възможността да отказваме неприемливи за нас проекти и да създаваме неща по наш вкус и критерии.

Кое животно не бихте вкарали в колекцията и защо?

Анастас: Кон и пингвин, оставяме ги на Милен Русков…

За какво повече може да мечтае един архитект, родител на детски фантазии чрез красиви дървени фигури?

Бистра: Ние в момента сбъдваме една мечта. – да работим това, което ни доставя удоволствие и да не се будим сутрин с изречението “Трябва да ходя на работа”. Това да стигнем до повече хора по света е следващото ни желание и много вярваме, че ще го постигнем.

Линк към Кикстартър – https://www.kickstarter.com/projects/esnaftoys/esnaf-toys-wooden-magnetic-toys-for-kids-and-adults

Линк към сайт – esnaftoys.com

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина