АктуалноГрадътЗелен градНовини

„Екобус“ потегли, макар и на първа скорост“

Общинският съвет прие бизнес програмата на дружеството без гласовете на ГЕРБ, но с подкрепата на БСП

При изключително странно гласуване на днешното си заседание местният парламент прие бизнес програмата на новосъздаденото общинското дружество за екологичен градски транспорт „Екобус Пловдив“.

Групата на ГЕРБ гласува „Въздържал се“ по точката, но при прегласуване предложението на екипа на Здравко Димитров мина, благодарение на гласовете на БСП. При първоначалната процедура групата на социалистите се въздържа и така точката нямаше как да мине. Председателят на „червените“ Николай Радев поиска прегласуване, след което социалистите подкрепиха предложените и то мина с общо 26 гласа „за“.

Идеята на бизнес плана е да се кандидатства по еврофондове. Намеренията на градската управа са да се купят 20 ел. автобуси за близо 24 млн. лв. и да се ангажират 40 водачи за тях.

В рамките на дебата, срещу така написания план се изказаха и представители на опозицията, и хора от групата на ПП ГЕРБ. Според тях в този си вид програмата не цели общината да възвърне територии в сферата на масовия градски транспорт, загубени преди дълго време в полза на частни превозвачи.

Тази бизнес план е символ на несвършена работа„, коментира Слави Георгиев. По думите му така общината не просто ще спести средства от субсидии за честните превозвачи, а ще утежни допълнително бюджета с нови разходи. Той уточни, че по-логично би било, вместо да бъдат открити две допълнителни нови линии, да се оптимизира цялата схема на градския транспорт и общината постепенно да възвръща позиции в нея.

„Таях една надежда, че ще си имаме общински транспорт, който да отвоюва отстъпените територии на частните превозвачи. Днес обаче чета основно за екология. Мисля, че идеята бе екологията да върви заедно с бизнес план – ръка за ръка“, коментира председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев, давайки ясен сигнал, че партията няма да подкрепи така предложената програма.

Мислете пловдивски, а не тотевски“, обърна се Николай Радев към съветниците от ГЕРБ. Той припомни, че при създаването на общинското дружество групата на ГЕРБ е гласувала „за“, а социалистите са се въздържали. Заяви, че и този път групата на БСП ще се въздържи, но все пак е разколебан дали да не говори с колегите си да подкрепят предложението, щом ГЕРБ няма да го сторят.

„Екобус потегли, макар и на първа скорост. Бавно, но безвъзвратно. Буквално утре очакваме дружеството да придобие лиценз за превозвач, а в началото на следващата година, ще имаме проектна готовност за кандидатстване. Този бизнес план е рамката, която даваме за следващите 4-5 години. Идеята на Екобус е да подпомогне града“, обясни пред съветниците зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

В крайна сметка, след „маневрите“ в пленарна зала, предложението мина, дори без подкрепата на ГЕРБ.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина