АктуалноБългарияЗабравеният градКултураНовини

Древно тракийско светилище крие Голямата могила до Пловдив – ВИДЕО

В днешния епизод на подкаста „В Капана“ на Под тепето ви водим на видео разходка в местността „Южен некропол на Филипопол“, където се намира най-голямата могила в България. Нейните тайни разкрива екипът на доц. д-р Костадин Кисьов – един от най-изтъкнатите наши археолози и директор на Археологическия музей в Пловдив.

Както Под тепето ви съобщи археолозите там се натъкнаха на уникална структура.

Сградата е дело на местен тракийски майстор. Тя е древен храм от II-I век преди Христа, а не гробница, категорични са те.

Интересен факт е, че откъм входа цялото съоръжение е покрито двускатно с монолитна конструкция от масивни трегери от сиенит, покрити с плочи и замазани с глина.

В градежа на храма са използвани четири вида камък. Мраморните блокове са идеално обработени и допълнително са измазани с хоросан, което означава, че са взети от друг обект в близост. Още не можем да кажем от къде точно, допълни доц. Кисьов.

Какво говори начинът на градеж, какви тайни още крие Голямата могила, какво е най-интересното в нея и какво бъдеще я очаква – на всички тези въпроси даваме отговор заедно с доц. Кисьов в следващото видео.

 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

5 коментари

 1. Репортажът е провален от безочливото ИЗЛИШНО перчене на ГЕРБавия ЗАМ- на баскетБОЛНИЯ мозъклия Зико г-н Архео-Кул-Турист Панов в отчаян опит да се вкопчи преди Градът да …пусне водата.

  Или пък – – –

  Репортажът е ПОСВЕТЕН на отдалечаващия се към Залеза Архео-Кул-Турист

  1. Да, доста неловко се получава тоя охранен месест едър млад мощняк с гиганЦки IQ на фона на истински работливи мравки постигащи действителни Резултати.

   За разлика от железобетонните „античности“ за заможни албански туристки в Центъра…

   1. Не „неловко“, ами унизително и направо ВЪЗМУТИТЕЛНО е да видим как беловлас археолог благодари и се умилква на недоучил бабанка чантаджия чиновник на когото аз =и ТИ= му плащаме в СелСъвета тлъста синекурна заплата ПОНЕ ДА НЕ ПРЕЧИ НА АРХЕО-КУЛ-ТУРИСТическото развитие на Града

 2. Тоя запъхтян човек и (римският) му екип археолози строши тъпомера . било уникално ,ама имало структора като всяка друга гробница ,ама не било гробница ,а храм.

  1. (Тази публикация е от ония дето милата Редакция СВАЛЯ / скрива още същия следобед -подобно на „Фратев – Дом ЗА оперетата“ поради политическа неПРИВЛЕКАТЕЛНОСТ… кис-кис)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина